Kőszeg

2014.07.22. 13:35

Jönnek a törökök! Tíz nap múlva ostromhétvége lesz

Kőszeg - Ha augusztus, akkor Kőszegi Ostromnapok, az idén már nyolcadszor. A kínálat most is bőséges, sokszínű és gyerekbarát.

Némethy Mária

 

Kedden harangszó keretezte a vár bejárata mellett megtartott sajtótájékoztatót az idei ostromnapokról. A 11 órai harangszó az 1532. év kőszegi hősökre, a 12 órai pedig Nándorfehérvár védőire emlékeztetett, ugyanis kedden volt a nándorfehérvári diadal 558. évfordulója. A nándorfehérvári hősök emléke előtt tisztelgő Kőszegi Darabontok puskalövése jelezte: éppen 10 nap múlva kezdődnek az ostromnapok.

Nagyon gazdag kínálatról beszélt a rendezvényért felelős alpolgármester, Básthy Béla és az egyik főszervező, Pócza Zolán, a művelődési központ igazgatója. Az augusztus 1-3. közötti jelmezes ostromhétvége hagyományőrző találkozó lesz, amelyben a környező települések lakói is részt vesznek, s érkeznek távolabbról is bandériumok. Csúcspontja a szombaton este fél 7-kor kezdődő várostrom.

Tolnai István, Lepold Ágnes, Stipkovits István, Básthy Béla és Pócza Zoltán a keddi sajtótájékoztatón. Fotó: Szendi Péter

A sokszínű, bőséges programban lesznek jelmezes ütközetek, seregszemlék, fegyver- és viseletbemutatók, emellett folyamatosan zajlanak a kiállítások, koncertek, táncbemutatók, gyermekfoglalkoztató játékok és próbák, s vásárfiát is haza lehet vinni a kirakodóvásárból. Szombaton müezzin jelzi majd a török seregek érkeztét, s érdekes új színfoltként várnak kerengő dervist is Kőszegre. A pénteki programban újdonság a Végvárak kesztyűs vitézei címet viselő ökölvívó gála, ezt megtekinti ifj. Balzsay Károly profi világbajnok és Fekete László, az ország erős embere. A kulturális kínálatból kiemelkedik az idén 30 éves Makám Együttes vasárnapi gyermekműsora, jubileumi koncertje. A csütörtökön kiállítással kezdődő ostromhétvége ma már Kőszeg legismertebb fesztiválja, régiónk kiemelt kulturális és ökoturisztikai rendezvénye.

Augusztus 16-án orientális táncfesztivál lesz az Egyiptomban is győztes Kecskeméti Anett hastáncos fellépésével, 19-én történelmi jelmezes utcabál lesz, majd 29-én és 30-án az „Ostrom Opera – Kőszeg 1532" ősbemutatójával zárul a rendezvénysorozat.

A szervezők elmondták: örülnek a sok vendégnek, de a rendezvény elsősorban a kőszegieké, remélik, minél többen öltenek jelmezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!