Kőszeg

2014.09.28. 13:06

Karnevál kerékpárosokkal, Csillagok háborújával

Kőszeg - Szárazon megúszták a kőszegiek az idei szüreti karnevált, de alighogy befejeződött a maskarás felvonulás, máris szemerkélni kezdett az eső. Emiatt a bizonytalan időjárás matt kevesebb nézője volt az idei felvonulásnak, pedig humorban, kreatív ötletekben most sem volt hiány.

Némethy Mária

De kezdjük az elején.

Kőszeg pénteken megválasztott borkirálynőjét Huber László polgármester fogadta, és a nagyközönségnek bemutatták a cáki Horváth Tamarát, a  Jurisich Miklós Gimnázium végzősét, aki egy éven át propagálja a város  borkultúráját. Az idei Kőszegi Szüret érdekessége, hogy volt másik  borkirálynő is a karneválon, ráadásul szintén Tamara. Ő a  szlovéniai Muravidékről érkezett, az ottani szőlősgazdák ugyanis tíz éve jó kapcsolatban vannak a kőszegiekkel. A hagyományoknak megfelelően Láng József a kőszegi borászok nevében jelentést tett a polgármesternek a szüretről. Elmondta, hogy az idei  kényszerszüret volt, már szinte mindenhol túl vannak rajta. Az esők miatt ugyanis  nagyon nehéz volt az idei év a szőlőskertekben, a  zöldmunkát is hátráltatta a sok csapadék, a fürtök sem értek be úgy, mint máskor.  A must cukorfoka  csak 13-15 fokos volt, tehát az idei  nem lesz jó évjárat.

A város utcáin végigvonuló  karneváli menet élén hét képviselő haladt a tizenkettőből. Őket a Jurisich gimnázium  színes menete követte. Egy  Comenius projektnek köszönhetően olasz, török, német diákok is felvonultak, volt, akik népviselet öltöttek az alkalomra. A gimnázium egy másik  csapata (egy kis humorral spékelve) az "elitta-rs" volt. A külföldi  felvonulók közül kiemelkedett az a 25 német kerékpáros, aki a  testvérvárosból, Vaihingen an der Enzből hét nap alatt kerekezett a 25  éve testvérváros Kőszegre.

Felvonultak a nemzetközi fúvósfesztiválra  érkezett zenekarok, egy burgenlandi énekkar, a Hajnalcsillag  néptáncosai, egy mobilringben a fittboxosok. Az iskolások között  mosolygós almák (Árpád-házi), boszrokányok és dzsungelmakik is voltak. A  25 éves Dance Jam táncosai (Béri Balog iskola) művészeti vezetőjük, a  tyúkanyónak öltözött Földesiné Németh Csilla "szoknyája" alól gurultak ki kiscsibékként. A legnagyobb sikert a kőszegi iparosok és a tűzoltók  aratták. Az  iparosok Hóferkéje és a 47 törpe sokakat késztetett nevetésre, a  tűzoltók pedig a jól ismert film, a  Csillagok háborúja mintájára  alkották meg a maguk  Fire Wars-át, de volt egy feledhetetlen Psychogroup  sportoló csapatuk is.

No és az idén sem hiányoztak az Öreg Cefrék, akik már 21 éve a karneváli  menethez tartoznak. Nagyon jó programokat kínált az idei Kőszegi Szüret. Az említetteken  kívül is volt a városnak külföldről vendége: érkeztek az ausztriai  Mödlingből, a szlovákiai Nyitragerencsérről is, és ünnepélyesen aláírták  Szewnccel a testvérvárosi szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!