Kőszeg

2015.02.26. 16:00

Kellene egy ötcsillagos hotel - Kőszeg várhatóan nem lesz klimatikus gyógyhely, de a turizmus élénkítésre szorul

A város képviselői csütörtökön délelőtt hosszasan, több konkrétumot is említve véleményezték az Írottkő Program fejlesztési stratégiát.

Némethy Mária

2013 őszén elindult egy közös gondolkodás a Vas megyei vidékfejlesztési és területfejlesztési szakemberek részvételével, amely a megalakult vidékfejlesztési fórum formájában realizálódott. A fórumon merült fel az igény, hogy a Kőszegen zajló nagyszabású KRAFT-program előkészítése kapcsán is készüljön a Kőszeget, Csepreget és a környező térséget felölelő Írottkő Natúrpark településeinek egy komplex, hosszú távon irányvonalakat meghatározó fejlesztési programja. A térséget alkotó 16 település hozzájárulásával tavaly júniusban az Írottkő Natúrparkért Egyesület megbízott egy tanácsadó kft.-t, hogy dolgozza ki a térség fejlesztési koncepcióját, stratégiai programját, a térséget előmozdító kulcsprojekteket, valamint egy szervezetfejlesztési programot a térség összefogásának és menedzselésének érdekében.

Így és ezért született meg az Írottkő Program fejlesztési stratégia, amit csütörtökön délelőtt előzetesen, hosszasan véleményeztek a kőszegi képviselők.

A városatyák többsége felszólalt az ügyben, van aki többször is kifejtette véleményét.

Keszei Balázs azt kifogásolta, hogy bár vízióra épül a program, de kevés ötlet van benne, zömében helyzetelemzést tartalmaz. Rába Kálmán azt mondta, hogy komoly szakmai anyag hiányzik mindmáig Kőszeg brandjének megfogalmazásához, ugyanakkor azt vetette fel: a turizmusnál a családokat kell előtérbe állítani, mert várhatóan egyre több gyermek lesz. Polémia folyt akörül, hogy mi történt az elmúlt évek során azért, hogy Kőszeg klimatikus gyógyhellyé váljon, így hozzájusson pályázati forrásokhoz. Tóth Gábor azt kifogásolta, hogy igazi kutatás még nem történt ez ügyben, nem tudjuk van-e és milyen gyógyvíz Kőszeg alatt. Huber László polgármester és Básthy Béla alpolgármester válaszaiból kiderült: a fúrás önmagában nagyon drága, körülbelül 200 millió forint, ami viszont eddig történt, azokból az derült ki: túl mélyen van gyógyvíz és nem túl jó a hőfoka, tehát nem éri meg felszínre hozni. Rába Kálmán azt vetette fel, hogy nincs komoly felmérés arról, valójában mit vár el Kőszegtől a turista, mire a tanácskozáson jelen lévő Bakos György, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke kifejtette: a meglévő értékeket kell kiajánlani a turistáknak, de több pénzt kellene szánni a turizmusra, s újra és újra hangoztatja: nagyon hiányzik Kőszegen egy magasabb kategóriájú hotel, ami vonzaná a városban több pénzt költő turistákat. Ugyanezt folytatta Keszei Balázs, aki arról beszélt, hogy jön turista Kőszegre, de áttörést egy magánbefektető hozhatna, aki felépítene egy ötcsillagos szállodát. Plechl Tibor végig nem gondolt döntésekről beszélt a kerékpárutak kiépítésének hiányáról és a kerékpáros centrum eladása kapcsán. Tóth Gábor hiányolta az ipari park szerepeltetését a programból, mire Huber László polgármester elmondta: a városfejlesztési stratégiában markánsan szerepel, hogy a hajdani bioetanol üzem helyén ipari parkot tervez a város, de annak létrehozása ugyancsak nagyon sok pénzbe kerül.

- Nagyon sok mindenünk van, de méretkorlátainkon nem tudunk átlépni - ezt hallottuk Básthy Béla alpolgármestertől, aki ki is fejtette, mire gondol: Kőszegnek van szép történelmi része, de az mégsem a budai vár, van borturizmusa, de Kőszeg nem Tokaj, vagy Villány. Tóth Gábor hiányolta az ipari park szerepeltetését a programból, mire Huber László polgármester elmondta, a városfejlesztési stratégiában markánsan szerepel, hogy a hajdani bioetanol üzem helyén ipari parkot tervez a város, de annak létrehozása ugyancsak nagyon sok pénzbe kerül.

A polgármester leszögezte a tanácskozáson azt is: most ez még csak egy előzetes véleményezése volt az Írottkő Programnak, nyilván sokszor beszélnek majd még róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!