Kőszeg

2015.11.21. 11:56

Ki lesz az idei Babó-díjas?

Kőszeg - Vasárnap adják át az idei év Babó-díját. Babó Antal magát faművesnek nevezte. Mi a faműves? Szobrász? Asztalos? Ács? Talán az, aki „műnek” járó alázattal munkálja meg a fát, hiszen a fa élőlény, ezért alázattal kell közelíteni hozzá.

Némethy Mária

Babó Antalt a barátai hívő embernek ismerték. Abból az igazi hívő fajtából valónak, aki a teremtésben látja és érti meg Istent. „Színes szavával, odaadó vendégszeretetével, emberi kisugárzásával sok értékes embert vonzott maga köré, mintegy szellemi hálót szőve köztük... Csomópont volt, pillér, habarcs, kovász. És az a különös, hogy amikor egy ilyen ember kilép az élők világából, nem hull szét a háló, mintha csak káprázat tartotta volna egyben, hanem a keletkezett lyuk fölött összezárul” – írta róla az egyik barát, Kapitány Gábor egyetemi magántanár.

Fotó: Szendi Péter

Érthető, hogy Budapestről a Velem fölötti tanyára családjával együtt költözött Babó Antal. Barátai még a halála évében (1999) elhatározták, hogy azt az összekötő energiát, amit az ő léte képviselt a világban, nem hagyják elenyészni. Úgy találták, hogy Babó Antal lényének ezt az oldalát talán azzal lehet leginkább tovább éltetni, ha évente újabb s újabb arra érdemes taggal bővül a kör.

A Babó-díj célja nemzeti kultúránk őrzése, erősítése és az ezt szívükön viselők szigeteinek összekapcsolása miatt olyan személyek támogatása, megismertetése a szélesebb közvéleménnyel és egymással, akik a művészet, sőt tágabban az alkotó aktivitás bármely területén a díj névadójához, a Kőszeghegyalján élt és alkotott, református Babó Antalhoz hasonlóan alkotó módon viszik, fejlesztik tovább a magyar formahagyományokat és életük alakításában is példának, kisugárzó hatásúnak, értékteremtőnek tekinthetők.

A róla elnevezett díjat vasárnap Kása Béla fotográfus és Kovács Erika keramikus veszi át a kőszegi református templom csillag-termében.

A Babó Antal-díj eddigi díjazottjai :
2001. Péterfy László — festő és szobrászművész
2002. Boka Gábor — borműves és színidirektor
2003. Márffy István — grafikus és restaurátor művész
2004. Erdélyi János — filmrendező
2007. Lucza Daniella — keramikus
2008. Vermes István — hagyományőrző fafaragó és lovasíjász
2009. Felső Barnabás — természetvédelmi őr
2010. Nagy Zoltán — fazekas
2011. Gregorich Ferenc — faműves, népzenei művészeti vezető
2012. Máthé László - gazda, faszobrász, ökofaluvezető
2013. Rácz Tamás - építész és huszár
2014. Tótáné Pethő Rózsa - nemezelő művész, babakészítő

Címkék#babó antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!