Kőszeg

2014.05.21. 16:40

Kiállunk a hazánkért

Kőszeg - A vasi városban tartott lakossági fórumot Ágh Péter országgyűlési képviselő meghívására Szájer József, aki a Fidesz-KDNP listáját vezeti a vasárnapi EP-választáson. Ott készítettünk vele interjút.

Munkatársunktól

- Innen Brüsszel messze van. Hogyan lehet megértetni az itt élőkkel az uniós választások fontosságát?

- Április 6-án a magyar polgárok óriási tömegben támogatták az előző négy év kormányzati tevékenységét. Ám gondoljunk a multik megadóztatására, a rezsicsökkentésre, vagy a munkaalapú társadalom megerősítésére. Ezek az intézkedéseink nem mindenkinek tetszenek. Nem tetszik a hazai baloldalnak, amely külföldön keres szövetségeseket. Nem tetszik az európai bürokratáknak sem, akik nem kedvelik az új megoldásokat, és nyilván azok a cégek sem lelkesednek, akik ezáltal veszítenek a profitjukból. Ahhoz, hogy a kormány megfelelő körülmények között tudjon működni, szükséges, hogy Brüsszelben erős képviselete legyen.

Szájer József (képünkön) Ágh Péter országgyűlési képviselő meghívására érkezett Kőszegre

- Gyakran bírálták a kormányt több intézkedés miatt is. Utólag visszanézve hogyan látja a kritikákat?

- Mivel tagjai vagyunk az Európai Uniónak, Magyarországra is vonatkoznak a szabályok. Sajnos gyakran előfordul, hogy ezek a szabályok nem úgy vonatkoznak az egyik országra, mint a másikra. Ott van például a médiatörvény. Ha hazánkat azért bírálják, mert a Médiatanács elnökét az Országgyűlés kétharmados többséggel választja meg, akkor miért nem bírálják Nagy Britanniát, ahol a BBC elnökét a miniszterelnök nevezi ki mindenfajta parlamenti ellenőrzés nélkül. Érdekes kérdés a pálinkafőzés adómentessége. Meg kell értenie Brüsszelnek, hogy ennek régi tradíciója van hazánkban, ám az EU-ban mégis úgy gondolták, hogy Magyarországnak márpedig kutyakötelessége megadóztatni a pálinkafőzést, és nem engedheti meg, hogy szabadon főzzenek pálinkát ötven literig a magyar emberek, mert ez sérti a nagy alkoholgyártó cégek érdekét. Meg kell érteniük, hogy ha az ember otthon túrógombócot vagy rántott húst készít, azt sem adóztatja meg az unió.

- Egyre több az eu-szkeptikus hang is. Mi ennek az oka?

- Az Európa-ellenesek megerősödése Európa-szerte jellemző. Ennek oka: az európai elitpolitikusok elfeledkeztek arról, hogy az európai közös építkezéshez megszerezzék a polgárok támogatását. Elkényelmesedtek, ennek eredményét most látjuk. Igenis fontos volna, hogy hangsúlyozzuk az EU előnyeit. Nézzünk csak körül a határainkon túl! Ukrajnában polgárháború van. Korántsem biztos, hogy Európa békéje garantálható. Az Európai Unió egy ilyen garancia. Az egyetemre készülő fiataloknak ma már lehetőségük van arra, hogy az Erasmus program keretein belül egy másik ország egyetemén tanulhassanak. Ma már természetes, hogy ha át akarunk menni a határ túloldalára, útlevél nélkül tehetjük. Hozzászoktunk, mert a jóhoz könnyű hozzászokni. A magyarországi szélsőjobboldal azt mondja, hogy lépjünk ki az EU-ból. Ebben az esetben romlana a magyar vállalkozások piacra jutási lehetősége, a vállalkozások támogatásai elapadnának, munkahelyek kerülnének veszélybe. A másik a baloldali szélsőség, ami azt mondja, hogy mindenben igazodjunk az Európai Unióhoz. Csináljunk mindent úgy, ahogy ők mondják, hogy ne legyenek konfliktusok. Márpedig aki a saját érdekeit képviseli, nagyon sokszor küzdenie kell, mert szembe megy más nemzet érdekeivel. A magyar érdekeket sem a németek, sem a spanyolok, sem a franciák nem fogják képviselni, ehhez erős szövetségekre van szükség. Mi pedig az elmúlt ciklusban is bizonyítottuk, hogy kiállunk a hazánkért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!