Kőszeg

2015.07.05. 11:31

Kívül és belül - Dóczi Virág kiállítása a kőszegi Csillagteremben

Kőszeg - Kedves, mosolygós művésznő, képei elárulják, milyen mély gondolatok foglalkoztatják. Az istentisztelet után, délidőben nyílt meg Dóczi Virág Kívül és belül című kiállítása Kőszegen.

Némethy Mária

"A belső, a legmélyebb gondolatok kifejezése érdekel. Kedvelem a falfirkákat, a gyermek- és barlangrajzok naivitását. A képeken a figuralitás és az absztrakció társul. Kedvelt motívumaim: asztal, madár, házak, utak, híd, kert." Önéletrajzában ennyit árul el magáról Dóczi Virág festőművész, aki gyermekként dunántúli szobrászati első díjat nyert, Szombathelyen Tóth Csaba festőművész és Masszi Ferenc grafikus és festőművész is tanította, elvégezte Grazban a Meisterschule szobrász, majd festő szakát. Hat országban állított ki. Most Tallinban van egy nagyobb kiállítása, vasárnap pedig Kőszegen, a református templom Csillagtermében  nyílt egy másik az istentisztelet után.

A kiállítás résztvevőit köszöntő dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész  megemlítette, hogy Virág édesapjával együtt tanítottak Szombathelyen, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, - akárcsak a kiállítást megnyitó - Tóth Csaba festőművész is.  Ő azt emelte ki: ez a kiállítás terpentinszagú, hiszen most, erre a tárlatra is készült képei láthatók itt Virágnak, így  azok által bepillanthatunk műhelyébe. Tóth Csaba az európai táblaképfestészet kialakulásáról, a képi funkció változásáról és arról is beszélt, hogy Dóczi Virágnak rendhagyó az életútja és a képi világa is. Kivételes élethelyzetbe csöppent, hiszen egy műteremben nőtt fel édesapja, a kiválóan festő Dóczi László mellett, így világa - érthetően-, közel áll az édesapjáéhoz.

Aki teheti, tekintse meg Dóczi Virág kiállítását, szánjon rá időt, gondolkodjon el műveit szemlélve. A tárlat augusztus 2-áig tekinthető meg csütörtöktől vasárnapig 14-17 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!