Kőszeg

2016.09.18. 11:03

Kőszeg emlékezik – Az örökségnapok jegyében

Kőszeg – Volt egyszer egy kórház, ami aztán lakóház lett. Ott élt és dolgozott dr. Vukán Ferenc sebész. Már emléktábla jelzi, hogy büszkék rá a helyiek, az orvosra és persze Vukán Györgyre, a doktor Kossuth-díjas zongoraművész fiára is.

Bakos Ágnes

Megnyíltak a hétvégére országszerte paloták, kastélyok, ipari épületek és lakóházak is a Kulturális örökség napjai keretében. Kőszegen a kórház is beengedte az érdeklődőket – az egykori kórház. Az egészségügyi intézmény építését már az 1800-as évek elején elhatározták Kőszegen. A lakosság adta össze a pénzt, a város kiegészítette azt és több mint száz éven át volt kórháza a városnak a Kórház utca 7. szám alatt. Tudta, hogy az 1830-40-es években homeopátiás gyógymódot alkalmaztak a kőszegi kórházban? Ez is az épület történelmének része. És az is, hogy 1934-ben a vármegye dr. Vukán Ferenc sebész főorvost nevezte ki igazgatónak. 1949-ig, az általános gyógyászat megszüntetéséig vezette az intézetet. Az igazgató fia pedig Vukán György, a 2013-ban elhunyt Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas zongoraművész, zeneszerző (és fogorvos).

Apa és fia is Kőszeg büszkesége, közös emléktáblát kaptak a Kórház utcában. Trifusz Péter grafikus készítette, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete állíttatta.

Fotó: Bakos Ágnes

Olyan, mint egy ablak. Elsőre el is mehet mellette az ember – akár a kórház mellett, ami most takaros lakóház, mindennapi életek töltik meg a falakat.

A vakablak lézeres technikával díszített képet mutat, négy fekete alapú táblán.

Az emlékeztetőt a Kulturális örökség napjai keretében avatták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!