Kőszeg

2016.07.01. 18:40

Kőszeg követei: a darabontok

Kőszeg, Szenc - Mindenhol szívesen fogadják a város katonáit , akik a török hódoltság idején viselt öltözetben színesítik mindenütt a fesztiválok hangulatát.

Simán Klára

Egyszerre két meghívásnak is eleget tettek június utolsó hétvégéjén a Kőszegi Darabontok. A Kőszegi Ostromnapok önkénteseiből alakult hagyományőrző városőrség korhű ruházattal és fegyverzettel színesíti a kőszegi rendezvényeket, amiért tavaly Pro Communitate díjjal tüntette ki őket a város önkormányzata.

Gyakorlottan használják a fegyvereket: így lőttek a régmúltban Fotó: Agárdy Gábor

A darabontok általában a Kőszegi Ostromnapok Egyesület keretén belül tevékenykednek, céljuk a 16-17. századi katonai élet bemutatása. A darabont szó egyébként német eredetű, 16.-17. századi gyalogos katona, fegyveres szolga: megyei vagy városi hajdú, képviselőházi teremőr. Főbb fegyverzetüket az alabárd, a kard és különböző szálfegyverek jelentik - ezek használatát gyakorlottan imitálják, csattognak a fémek a bemutatókon. Így szívesen hívják őket a testvérvárosokba is - a kőszegiek pedig igencsak büszkék rá, hogy külföldön is méltón képviselik városukat a jól öltözött fegyveresek . A csapat egy része június 24-én a szlovákiai testvérváros, Szenc (Senec) nagy nyári karneválján vendégeskedett a Huber László polgármester által vezetett kőszegi delegáció attraktív részeként. Eközben a csoport másik fele a horvátországi Szentgyörgyvár (Durdevac) ostromán vett részt immár sokadik alkalommal.

A szenci karnevál egyik nagy látványossága volt a kőszegi csapat

A sikeres vendégszereplések után mindkét településről várnak delegációt augusztus elején a tizedik Kőszegi Ostromnapok rendezvényeire a kőszegiek - az alaphangulatot a darabontok már megadták a két nagyrendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!