Kőszeg

2015.04.01. 10:43

Az időjárás is tréfált április elsején

Szerdán délután nem sokkal fél egy előtt Kőszegen elkezdett szakadni a hó, Szombathelyen pedig havas eső lepte meg a szabadban levőket.

Unger Tamás

Az áprilisi havazás megihlette olvasóinkat is, rengeteg képet küldtek szerkesztőségünkbe, Nem is meglepő, hiszen senki sem számított arra, hogy húsvét körül még a hóval kell szembenéznie. Bár attól nem kell tartani, hogy a húsvéti nyuszi szánkóval érkezik, azért arra készüljön fel mindenki, hogy nem feltétlenül lehet majd a szabadban eltölteni a hosszúhétvégét.

Rég nem láthattak a kőszegiek havat áprilisban, idén viszont így köszöntötte a tavasz a hónap elsejő napját
Fotó: Unger Tamás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján található információk szerint az éjszaka átvonult hidegfront mögött labilis egyensúlyi állapotú légtömeg érkezik térségünkbe, aminek következtében gomolyfelhő-képződésre, futó záporokra, néhol jégdarára és sokfelé viharos északnyugati szélre számíthatunk.

Csütörtökön előbb melegfront, majd újabb hidegfront vonul át felettünk, a magasabban fekvő területeken pedig ismét eshet majd a hó.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője elmondta, hogy bár sokan nem örülhetnek neki, de a következő napokban is szembesülhetünk majd az áprilisra jellemző szeszélyekkel.

A havazás mellett az erős széllel is meg kellett birkózni
Fotó: Unger Tamás

– Ha azt a tényt vesszük, hogy a szeszélyes április kifejezés nem ma keletkezett akkor el tudjuk képzelni, hogy voltak előzményei a múltban az időjárás szeszélyességének. A legszebb példám az 1996. április 14-ére virradó 10 centiméteres hótakaró, sőt, mínusz egy fokos hőmérséklet mellett Vas és Győr-Moson-Sopron megyék egy részén még hajnalban a viharos szélben hófúvások is voltak. Dr erre talán már sokan nem emlékeznek. A szombathelyi észlelőtől megtudtuk, hogy 2004-2005 áprilisának elején is lehetett mínusz 4-5 fokos fagyokat mérni. – Akkor is tudtuk, hogy ezek mind extrém dolgok. A napokban sokszor erős, nyugatias viharos szélre lehet számítani, a húsvéti időszakban pedig észak és észak-kelet felől fújó szélre, és többször változó felhőzetre. Amikor a szél nyugatira fordul, éppen emiatt jelentősen és hirtelen gyengül az ereje, és ha ez éjszaka történik, a derült, holdvilágos ég alatt az amúgy is hideg levegőben erős a fagyveszély így lesz ez a következő napokban. A lenge öltözet és a hideg víz sem lesz előnyös tehát a húsvéti locsolkodás alkalmával, jó eséllyel akár meg is hűlhetünk – mondta el az észlelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!