Kőszeg

2015.09.26. 14:07

Kőszegi szüret: négynapos fiesztával ünnepelnek a határszéli kisvárosban

Nyár végén a török felett aratott győzelmet ülték meg a városka lakói, most pedig a szüreti felvonulás forgataga ragadja magával a bámészkodót. Mert Kőszeg pontosan tudja, hogyan őrizze meg hagyományait. Valódi fiesztával: borkirálynő választással, fúvós zenével, rockkoncerttel.

Kovács Ágnes

Idén már csütörtökön elkezdődött a rendezvénysorozat. Az első nap megválasztották a város borát, és megnyílt Mödling művészeinek alkotásaiból szervezett kiállítás. A pénteket már hamisítatlan szüreti hangulat jellemezte, délután hivatalosan is kezdetét vette a Kőszegi Szüret, majd a város fúvószenekarának koncertjével útjára indult az ünnep.

Az est legfényesebb pillanata a Borkirálynő választás. Idén Bilics Enikő kapta meg a széles szalagot, és a címmel járó megtiszteltetést. A fiatal lány egy éven át képviselheti a várost.  Estére a Fő téren fúvós szerenádot adtak volna a zenészek, néhány programot elmosott az eső. A BE-JÓ Történelmi Táncegyüttes tüzes produkcióját sajnos a zord időjárás miatt nem láthatta a közönség. A kőszegi muzsikusokhoz aztán a csepregiek társultak, és jó hangulatú koncertet adtak a rendezvénysátorban, majd a húrok közé csapott a legendás Lord zenekar. Fiatalok és idősebbek buliztak önfeledten a szombathelyi banda nótáira. A közönség között ott voltak a régi rockerek is, akik meghatódva hallgatták a jól ismert slágereket.

Az est legfényesebb pillanata a borkirálynő-választás volt. Idén Bilics Enikő kapta meg a széles szalagot és a címmel járó megtiszteltetést (Fotó: Ohr Tibor)

Szombaton szintén a fúvószene játszotta a főszerepet. Délután két órától a felvonuló tömeg vette birtokába a gyönyörű városka utcáit. A viharos széllel dacolva, népviseletbe öltözve, koszorúkkal cicomázva, szekéren és gyalogosan vonultak az ünneplők. A frissen megválasztott Borkirálynőnek is ez volt az első fellépése. A látványos processzió megőrzött valamit az egykori Dionüsszosz-körmenetek hangulatából. A hegy levének dicsérete mégiscsak a termékenység, a szerelem a mámor istenének kultuszából szelidült szüreti felvonulássá.

A szeles esős idő sem szegte kedvét a szórakozni vágyóknak. Az csak lapzártánk után derül ki, vajon sikerült-e meggyújtani a várároknál a Szent Mihály-napi máglyát. Csak drukkolni tudunk, hogy ne essen az eső. Akik csak vasárnap tudnak időt szakítani a szórakozásra, menjenek mielőbb, hiszen koncertekkel, táncbemutatókkal és az Ocho Macho zenekar fellépésével zár az idei Kőszegi Szüret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!