Kőszeg

2013.11.06. 17:20

Liszt, a magyar - Szoboravatás Kőszegen

Kőszeg - Szerdán tartották meg a Királyi Városnapot Kőszegen. Ez kiemelkedett az eddigiek közül: új díszpolgára lett a városnak és szobrot is avattak.

Némethy Mária

1648. november 6-án megyénkben egyedüliként szabad királyi városi címet kapott Kőszeg. Ez az akkori korban a legmagasabb szintű önkormányzati önállóságot jelentette, meg is ünneplik évek óta.

Szerdán a Jurisics-vár lovagtermében gyűltek össze ünnepi képviselő-testületi ülésre a város lakói. Huber László polgármester köszöntője után Liszt, a magyar Kőszegen címmel Eckhardt Mária, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont tudományos igazgatója, utána Ilon Gábor régész (Magyar Nemzeti Múzeum) tartott előadást báró Miske Kálmánról. Azután Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke letétbe átadta Kőszegnek a velemi régészeti témapark eszközeit.

Ezt követte Kőszeg jó tanulóinak, jó sportolóinak, majd a legtöbb adót fizető viriliseinek az elismerése.

A lovagteremben az ünnepség a városi kitüntetések átadásával folytatódott. A város posztumusz díszpolgára lett az augusztusban, 72 éves korában elhunyt Vukán György, a jazz hazai történetének egyik ikonja, aki Kőszegen töltötte gyermekkorát, s élete végén is „szíve csücskének" nevezte a várost. Kőszeg Városért kitüntetést vehetett át dr. Mátrainé Tálos Ilona gimnáziumi tanárnő és Greguss László nyugalmazott gimnáziumi tanár. Pro Communitate Díjat vett át Gombai János ökölvívó edző és a kőszegfalvi Tarjánné Bindics Zsuzsanna, aki több civil szervezet gazdasági ügyeit intézi. Az önkormányzat kitüntető oklevelét kapta Wurst Nikoletta és Hámori Ádám ökölvívó, Dercsár Ottó a Posztógyári Nyugdíjas Klub volt vezetője, Maitz József, aki több évtizede tanít a zeneiskolában.

Ezután a Jurisics-téren Halász János államtitkár felavatta Liszt Ferenc Bálházra tekintő mellszobrát. Liszt 1846 szeptemberében ott adott hangversenyt, s lett Kőszeg díszpolgára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!