Kőszeg

2015.11.06. 19:38

Megszépült Kőszeg szíve

Kőszeg - Pénteken, a Királyi Városnapon átadták Kőszeg legrangosabb kitüntetéseit, és felavatták a felújított Zwingert és Chernel utcát.

Némethy Mária

A pénteki Királyi Városnapon két díszpolgárt avattak a Jurisics várban. Kőszeg posztumusz díszpolgára lett dr. Székely László apátplébános, akinek kiválóságát ma is nagyon sok kőszegi őrzi emlékében.

A másik díszpolgár Básthy Tamás, Kőszeg 1990-2002 közötti polgármestere, 1998-2014-ig egyéni országgyűlési képviselője lett, aki a város életében kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és az ott élők széles körében közmegbecsülésre tett szert.

– Fontos, hogy Kőszeg városa kiemelkedő oktatási központja legyen a térségnek – mondta Huber László, a város polgármestere a felújított Chernel utca átadásán. Az említett utcán kívül a Zwinger és az Európa Ház is megújult. A fejlesztés a Kreatív Város Fenntartható Vidék program nulladik ütemének köszönhetően valósulhatott meg.

– Kis lépésekben, fokozatosan megújul Kőszeg szíve, a történelmi belváros, hogy ezáltal a város turisztikai és kulturális értéke növekedni tudjon – fogalmazott az átadáson Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. Huber László polgármester beszédében elmondta: 2014 június végén köttetett meg az a támogatási szerződés, melynek köszönhetően belügyminisztériumi források felhasználásával mintegy 147 millió forintból újították fel a Zwingert, az Európa Házat és a Chernel utcát.

– A szerződésben vállalt határidő 2015 november 15., ami akkor ijesztően rövidnek tűnt, ám örömmel jelenthetjük, sikerült időben befejezni a munkálatokat – mondta a polgármester.

Kitért arra is, hogy a Zwingert október 5-én átadták, az öreg torony megfiatalítására 46 millió forintot költöttek.

– Most ünnepelhetjük a prof. dr. Miszlivetz Ferenc nevével fémjelzett ISES Alapítványnak otthont adó Európa Ház elkészültét. Amikor húsz évvel ezelőtt használatba adtuk az alapítványnak az épületet, talán még senki sem gondolta, hogy ilyen gyümölcsöző lesz a kapcsolat. Miszlivetz professzor úrnak köszönhetően meghallgatásra talált azon szándék, miszerint teremtsünk tudásközpontot a térségben, a munka pedig immáron méltó körülmények között folytatódhat – emelte ki a polgármester.

Szólt arról is, hogy a Chernel utca fáradt útburkolatát is sikerült megújítani, megvalósult az út közműcseréje is. Ágh Péter, a Miniszterelnökség Vas megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa, Kőszeg város országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: jó ütemben fejlődik Kőszeg szíve.

– Az elmúlt időszakban jelentős támogatásoknak köszönhetően komoly munkálatokat végeztek a belvárosban. Így szépülhetett meg a Jurisics tér és a vár, így születhetett újjá a Chernel utca. Mindez azt jelzi, hogy kis lépésekben ugyan, de fokozatosan megújulhat Kőszeg szíve, a történelmi belváros, hogy ezáltal a város turisztikai és kulturális értéke, vonz-ereje növekedni tudjon – húzta alá a képviselő, hozzátéve, hogy a folyamat nincs lezárva, hiszen számos épület felújításával folytatódik a program.

A képviselő összefoglalta az elmúlt év eredményeit: befejeződött a várfelújítás második üteme, átadták az egészségházat. Elkészült a kormányablak, korszerűsítették az evangélikus szakközépiskolát, forrás érkezett a Központi Művészeti Óvoda felújítására, több száz millió forintból újítottak fel utat a Kőszegi-hegységben, hamarosan pedig sor kerül a Kőszegi távhő fejlesztésének átadására.

Címkék#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!