Kőszeg

2014.07.29. 19:25

Kőszegi várfelújítás: '' Mi sem ilyen lovat akartunk ''

Kőszeg - Közvetlen érintettség ürügyén feltétlenül úgy gondoljuk, reagálnunk kell a 2014. július 9-i számban napvilágot látott: Nem ilyen várat akartak. Ki látott már barna várat? című, Némethy Mária által a kőszegi vár 2007-2013 között zajló felújítási munkáiról készített interjúban elhangzottakra.

A várban működő kőszegi művelődési központ igazgatója, Pócza Zoltán által mondottakban több igazság is van. Mindenekelőtt az, hogy a felújítás elvi hátterét ő dolgozta ki . Neki köszönhető a program, aminek lényege a belső közlekedőrendszer átalakítása, új étterem, WC-csoport, ruhatár és shop létesítése volt.

A budapesti tervtanácsokon (2012 előtt ez az intézmény jogszabályi előírások szerint csak Budapesten működött, az I. kategóriába sorolt műemlékek esetében jelenleg is ott működik, tehát a tervről máshol nemigen lehetett volna dönteni) Pócza Zoltán, mint a várost képviselő projektmenedzser minden alkalommal jelen volt, már 2005 óta ismerte az üveg-acél gyilokjáró és a lift terveit, de nem emlékszünk rá, hogy valaha is tiltakozott volna ellenük. Nekünk viszont - s ezt belátjuk - mindenképpen kellett volna. Mind a korábbi lépcsőfeljáró elbontása, s vele együtt a tetszetős, de abban a formában megvalósíthatatlan látványterv ellen, főleg azonban a szemlélet ellen, ami egyedül és kizárólag aranytojást tojó tyúknak tekintve az ország egyik legértékesebb középkori várát, nemigen törődik meglévő értékeivel. Kezdetben azonban ezt még nem sejtettük, sőt bevalljuk, csaknem harminc év kőszegi munka után egyáltalán nem számítottunk rá. Az uniós pályázatból 150 millió forint saját forrás biztosítása mellett Kőszeg városa 800 millió forintot kapott a vár turisztikai fejlesztése I. ütemének megvalósítására. Ennek a pénznek a lehívását egyedül a vár kiemelkedő jelentőségű műemlék volta tette lehetővé, miközben ebből az összegből egyetlen eredeti részlete sem újult meg (a főbejárat fölötti 17. századi festett baldachin és Esterházy-kőcímer restaurálásának költségeit a tulajdonos MNV Zrt. kérésünkre, hogy legalább a homlokzat közepe ne maradjon rongyos, külön keretből biztosította.) Az előkészítések ellenére restaurálásról szó sem lehetett, sőt további rongálásokra került sor.

Az ország területén egyedülálló 13. századi palotahomlokzatba sok ponton befúrt rácstartó szerkezet, amely Somogyi Győző hatalmas, ide egyáltalán nem illő 1996. évi festett tablóját hordozza, egyszerűen méltatlan bánásmódot tükröz.

150 millió forint saját forrás biztosítása mellett 800 millió forintot kapott a vár a turisztikai fejlesztés I. ütemének megvalósítására (Fotó: Ohr Tibor/Archív)

 

A polgármester úr által a várból joggal hiányolt gyönyörű barokk oltár visszahelyezésére tett számtalan szóbeli és írásos kísérletünk mind kudarcot vallott. Először az a kézenfekvő javaslatunk, hogy kerüljön vissza eredeti helyére, a várkápolnába (ehhez ugyan a ruhatárat kissé át kellett volna alakítani!), majd pedig egy másik, restaurátor szakembertől származó ötlet, miszerint a valóban nagyobb összeget igénylő teljes megújítást megelőzően történjen meg legalább az oltár legutóbbi helyén való, csupán megerősítéssel és konzerválással történő felállítása. Ez az elnyert támogatási összegnek éppen négyszázad részébe került volna. Ehelyett darabjait - minden tiltakozásunk ellenére - egy kifejezetten nem biztonságos, erre a célra teljesen alkalmatlan, sőt méltatlan helyre szállították, s azóta is ott tartják.

Annyira mi is a földön járunk, hogy tudjuk, manapság a várat el kell adni. Ezt azonban sokféleképpen lehet. Úgy is, hogy a látogatók azért kapjanak valamit. Mert ők elsősorban azért keresik fel éppen ezt a várat, hogy megismerkedjenek messze földön híres történelmi jelentőségével, egyedi építészeti és művészettörténeti értékeivel. Reneszánsz díszletek között jókat enni, hintázni, nyíllal célba lőni ugyanis az országban máshol is lehet.

Az elkészültnek egyáltalán nem mondható vár nekünk sem tetszik. Természetesen vállaljuk, hogy menet közben mi is elkövettünk hibákat, de tiltakozunk az ellen, hogy a megvalósult látványt utólag egyedül a mi nyakunkba varrják. Sem a kiviteli tervek (Ferdinánd és Ferdinánd Kft. Építész Iroda, Ferdinánd Árpád) és a művezetések hiányait, sem a város által utólag átárazott költségvetést. Nem is beszélve a tűzvédelmi szabályok menet közbeni szigorításáról, ami megemelte az üvegjárda árát. Nem tehetünk arról sem, hogy a beruházó és a generálkivitelező (Swietelsky Építőipari és Kereskedelmi Kft.) a pályázati pénz jelentős részét fölöslegesnek tűnő gépészeti munkákra fordította, s ezért máshol csak gagyi megoldásokra telt.

Azt, hogy a padlófűtéses lovagteremben csakis olcsóbb műkőlapok lehetnek, például egyáltalán nem mi, hanem a megbízók döntötték el. A tetőtér sem miattunk, hanem pénz hiányában nem készült el. A homlokzatok külső színe pedig elsősorban azért lett ilyen csúnya, mert a döntéshozók és a kivitelezők ragaszkodtak a gépből lőtt vakolathoz és a műanyag festékhez (ugyan ezek alkalmazása korai falazatok esetében esztétikailag kifejezetten káros), amiből egyszerűen nem lehetett jót kikeverni. Mi a kőszegiek által évtizedek óta megszokott, s korábban sohasem bírált világos terrakottát javasoltuk, amire a megvalósult szín még csak nem is hasonlít. Nem véletlenül, ugyanis hasonló finom árnyalatokat egyedül meszes alapú festékekkel lehet előállítani. Az alternatívaként felmerült fehér szín alól pedig már kiütköztek volna azok az 1963. évi vöröses vakolatmaradványok, amelyeket - ugyancsak spórolás miatt - teljes mértékben szinte sehol sem távolítottak el a homlokzatokról. Ezért is maradt sok helyen foltos. Teljesen egyetértünk a cikk utolsó gondolatával: annyi pénzből másképpen is kinézhetne a vár. Véleményünk szerint még mindig sok mindenen lehetne javítani, ehhez azonban nem igazságtalan vádaskodásra, hanem párbeszédre volna szükség. Kőszegen mi erre bármikor készen állunk. Ezért is írtuk meg már tavaly - saját hibáinkat sem takargatva - a vár legújabb építési munkálatainak bővebb történetét a Műemlékvédelem című folyóirat 2013/4. számába.

 

B. Benkhard Lilla régész, Mentényi Klára
művészettörténész


Az előzményekről ide kattintva olvashat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!