Kőszeg

2015.03.04. 16:13

Művészeti Szemle Kőszegen - 1964 óta léphetnek fel a tehetséges diákok

Rangja van, Kőszeg fontos értéke a diákok művészeti szemléje. Ezen a héten 115 produkcióban 250 szereplő lép fel a vár lovagtermében.

Némethy Mária

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az idén is megrendezi a hagyományos, 1964 óta folyamatosan megrendezett művészeti szemlét a kőszegi és városkörnyéki általános és középiskolai tanulók részére. A kőszegiek mellett kőszegszerdahelyi, lukácsházi, horvátzsidányi, csepregi és gencsapáti diákok produkcióit értékeli a zsűri.

- Elsődleges célunk a tehetségek felfedezése, a figyelem felhívása kulturális értékeinkre és a tehetséggondozás - összegzi a szemle fontos céljait Pócza Zoltán, a művelődési központ igazgatója, aki így folytatja: - Természetesen nem valószínű, hogy a nevezettek mindegyike előadóművész lesz, de a biztos önkifejezés, a magabiztos fellépés az élet más területein is kamatoztatható. Az iskolán kívüli nevelés részét képező foglalkozásokon a gyerekek önfegyelmet is tanulhatnak, a felkészülés segíti a koncentrációs képességüket. Szándékaink szerint a kultúrát értékként elfogadó felnőtteket nevelhetünk a jelen szereplőiből, akik később is életük kiteljesedését láthatják a kultúra és a művészetek által. Ma minden szülő a nyelvtanulást tartja fontosnak, hogy majd tudjon külföldön munkát vállalni később a gyereke, de a kultúra megszerettetésével boldog emberré válhatnak.

Az alsó tagozatosok után szerdán a felsősök, csütörtökön a középiskolások, pénteken a táncosok lépnek színpadra Kőszegen. Az 1964 óta megrendezett eseményen az idén 115 produkciót és összesen 250 szereplőt láthat a lovagterem közönsége. A szemlére azokat a gyerekeket várták, akik az iskolánként megrendezett elődöntőkön a legjobban szerepeltek. Nevezni az intézményenként megadott keretszámokon belül lehetett ének, néptánc, vers és próza, hangszeres zene, modern tánc és egyéb kategóriákban. A művészeti szemlét március 15-én a legjobb produkciókból összeállított ünnepi gálaműsor zárja.

Az alsó és felső tagozat zsűrijében Nagyné Erőss Rozália, a Bolyai gimnázium magyar szakos tanára, színházi szaknevelő, Fasching Zsuzsa, a  Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ zenei tanszékének főiskolai adjunktusa, Németh Endréné énektanár, énekkönyvszerző, szakfelügyelő, valamint Merklin Ferenc, a Kanizsai Dorottya Gimnázium magyar szakos tanára, a Szombathelyi Televízió műsorvezetője a zsűri tagjai, a középiskolásoknál Bánfalvi Eszter színművész, a táncosoknál Nemes Szilvia, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, EuroPAS-díjas, a Népművészet Ifjú Mestere, a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetettje, Csaba Zsolt, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa, annak örökös tagja, EuroPAS-díjas, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetettje, Harangozó Gyula-díjas, valamint Hodonszky Júlia többszörös nívódíjas táncpedagógus, az IDO táncok mestere, a Tánc Világáért a Világ Táncáért kitüntetettje értékeli a gyerekek produkcióit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!