Kőszeg

2016.05.24. 08:58

Napkollektor-nagyhatalom lehet Kőszeg?

Kőszeg - Napkollektorparkot terveznek a város környékére – ezzel évente csaknem húszmillió forintot nyerhetnének. Több helyszín is szóba kerülhet.

Simán Klára

- Magyarország az Európai Unió irányelveivel harmonizálva vállalta, hogy a megújuló energiaforrások energiatermelésének részarányát növeli, és 2020-ra az ország célkitűzése szerint már az energiatermelés bruttó 14,65 százalékát megújuló forrásból fedezi majd – tudtuk meg Huber László polgármestertől. Kiemelte, hogy ezen belül a napelemek kiépítését is támogatja az állam, illetve az Európai Unió. Gazdasági, valamint önkormányzati tulajdonú társaság is pályázhat rá – ez utóbbiban érdekelt Kőszeg.

A pályázat keretein belül 50-500 kilowatt névleges teljesítmény közötti kiserőműveket lehet telepíteni, ezek 67,5-100 százalék közötti uniós támogatásból valósulhatnak meg. A város első embere hozzátette, hogy az önerőhöz – ha a beruházó igényli – állami támogatást is igénybe lehet venni.

- A város közelében mi 500 kilowattos napkollektorparkot szeretnénk kiépíteni, hiszen ez éri meg legjobban. Ez nagyjából 300 millió forintos beruházás lenne. A szolgáltató átveszi az itt megtermelt energiát, és a jelenlegi árfolyamon számolva nagyjából 19 millió forintot termelne a városnak évente – közölte a polgármester. A bevétel egyébként – ha a terv megvalósul – a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Városüzemeltető Nonprofit Kft.-hez folyna be; és a tervek szerint a pályázó is az lesz.

A felvetést a csütörtöki képviselő-testületi ülésen tárgyalják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!