Kőszeg

2014.08.29. 17:00

Négy " renitens" miatt kell minden helynek korábban bezárnia Kőszegen?

Kőszeg - Nem tetszik a városatyák korlátozó intézkedése a kőszegi vendéglátósoknak, állítják: nem turistabarát a záróra újbóli bevezetése.

Némethy Mária

- Ez egy baromság! Azt képzelik a képviselők, hogy megoldották egy rendelettel az éjszakai hangoskodást? Egy frászt! A fiatalok ezentúl majd a Fő tér padjain ricsajoznak az odavitt szesz iszogatása közben!

Így reagált pénteken a város képviselőinek csütörtöki rendeletére - miszerint szeptember közepétől újra záróra lesz a szeszes italt árusító vendéglátóhelyeken Kőszegen - egy neve elhallgatását kérő vendéglős.

- Nekem nincs gondom az éjféli, illetve pihenőnapok előtti éjjel 2 óráig tartó nyitvatartással, de azt el sem tudom képzelni, hogy egy vendéget majd felkeltsek a teraszról azzal, hogy záróra van! Ez képtelenség! - mondta ki elsőként Szlávits László, aki 1999 óta üzemelteti a Struccot.

Én nem fogok bezárni, ha tele van a terasz! jelentett ki a Fő téri Ibrahimnál Farkas Péter  (Fotó: Maitz Kinga)

Ezt ugyanígy, ugyanezekkel a szavakkal fogalmazta meg pénteken minden megkérdezett vendéglátós Kőszegen. Farkas Péter, aki az Ibrahimot vezeti, egyenesen kijelentette:

- Én nem fogok bezárni, ha tele van a terasz, és egyetlen vendégnek sem fogom azt mondani, hogy távozzon, mert itt a záróra! Nagy hőségben este 9 -10 óra körül jöttek a vendégek hozzánk vacsorázni ezen a nyáron is, de előfordult, hogy 11-kor is érkeztek. Nem értük vagyunk? Küldjük el őket? A világban nincs még egy ilyen város, amelyik ezt teszi, pedig Kőszeg állítólag a turizmusból akar megélni! De így?

Farkas Péter említi azt is, hogy három éve a polgármester kért néhány vendéglátóhelyet arra, működtessék hosszabban a konyhájukat, mert este már csak pizzát ehettek a turisták Kőszegen. Be is osztották maguk között a melegkonyhák hosszabb nyitva tartását. Második éve 11 óráig üzemel a konyhájuk, van is rá igény a nyári főszezonban.

- Én ebben az egész korlátozásban azt nem értem, hogy ha egy városban van négy renitens vendéglátóhely, amelyik miatt joggal panaszkodnak a lakók, akkor miért büntetnek meg még 36 másik helyet is a zárórával? Miért nem vonták meg azoktól a teraszengedélyeket? Miért nem szabtak ki rájuk szabálysértési bírságot? Hogyan hozhattak ilyen mindenkire érvényes döntést a képviselők?

A szomszédos Portrét vezető Vörösné Bálint Andrea is osztja a véleményt: a renitensek miatt nem kellett volna mindenkit büntetni a záróra bevezetésével.

- Kőszeg nyugis, csendes város, a vendégek nagy többsége kulturált keretek között szórakozik itt, a vendéglátóhelyek zöme semmiféle korlátozásra nem szorul. De megértem azt, hogy egy zajos hely mellett nem lehet pihenni, ám csak azokkal a helyekkel kellett volna tennie valamit a városnak. Viszont azt nem kívánhatja tőlünk senki, hogyha Budapestről mondjuk éjjel fél 12-kor érkezik hozzánk néhány éhes lakónk - mert szállásaink is vannak az emeleten - , akkor a záróra hivatkozva ne kaphassanak ételt. Ez elképzelhetetlen. Azt teljességgel megértem, hogy a város közepén egy dübörgő diszkó ne üzemeljen, ilyen volt a Kazamata, de hogy vendéget ne szolgáljunk ki? Ezt senki sem kívánhatja tőlünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!