Kőszeg

2015.02.12. 19:10

Nehéz év lesz ez - 77 milliós hiány a költségvetésben

Kőszeg - Csütörtökön a város költségvetésének elfogadásáról vitáztak a képviselők. Nem lesz rózsás éve ez Kőszegnek.

Némethy Mária

77 millió forintos hiányról beszéltek tegnap a költségvetés tárgyalásakor a város képviselői. Ennyire nincs egyelőre forrás Kőszegen. Így érthetően többféle jelzővel illették a 2015-ös költségvetést a tanácskozás részt vevői. A pénzügyi bizottság „szűk mozgásterűnek” bélyegezte, Rába Kálmán képviselő „nem kiszámíthatónak”, Huber László polgármester pedig elismerte, hogy „valóban nem stabil”.

Huber László magyarázatként azt mondta el, hogy Kőszeg bevételei az országos átlag alatt vannak, gyenge lábakon áll gazdasága.

– Lehetne növelni a helyi adókat, de Kőszegen ez nem lehetséges – szögezte le. Kijelentette, nagy jelentősége van a kiegészítő támogatásnak, azaz a régi „önhikinek” (az önhibáján kívül bajba jutott önkormányzatok támogatásának). Az év első negyedében be is jelentik erre a kőszegiek igényüket. Továbbá élnek majd a folyószámla hitel lehetőségével, hogy áthidalják a likviditási gondokat.
Básthy Béla alpolgármester azzal kezdte felszólalását: Rába Kálmánnal egyetért, a stabilitás régóta probléma Kőszegen. Azt mondta, lehetne nullás költségvetést alkotni, de akkor súlyos helyzetbe kerülne a város.

– Aki Kőszegre jön, annak elvárásai vannak a várossal szemben például kulturális téren. És látni kell a jó jeleket is. Például azt, hogy 2013-hoz képest 2014-ben igenis nőttek a város adóbevételei.

Huber László polgármester szerint fontos a kiegészítő támogatás Fotó: Unger Tamás

Rába Kálmán viszont ugyancsak statisztikai adatokra hivatkozva azt hozta fel: Kőszeg nincs az ország 10 leglátogatottabb városa között. A másik ellenzéki képviselő, Tóth Gábor kijelentette, hogy „a régebbi képviselőknek jobban kellett volna dolgozniuk, akkor jobb helyzetben lenne a város”. Básthy Béla ezt keményen visszautasította, mondván: a mindenkori képviselők mindig a város javáért dolgoztak. Egyébként az ülésen többször elhangzott, hogy ellenzéki képviselők blogjai hamis adatokat közölnek Kőszegről, s az intézményektől évekre visszamenő adathalmazt kérnek.

Mire futja a költségvetésből Kőszegen? Különféle intézmények fejlesztési hozzájárulására, a közvilágítás fejlesztésére, a kőszegfalvi lakóparkhoz út kisajátítására, a KRAFT projektre (amelyre a kormánytól kapott pénzt Kőszeg). A város szeretné, ha az Abért-tó és a Bálház a tulajdonába kerülne, mert ott lehetne Kőszeg érdekében fontos fejlesztéseket végrehajtani. Huber László egy kérdésre válaszolva elmondta: ezek várhatóan jövőre kerülnek majd át a városhoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!