Kőszeg

2014.08.15. 16:45

Páratlan térkép készül Kőszegről

Kőszeg - Dr. Bariska István történész, a város díszpolgára élete fő művének tekinti azt a térképet, ami az ő vezetésével készül Kőszegről.

Némethy Mária

- Lassan 40 éve foglalkozom Kőszeg történelmével, de ez minden eddigi munkámat felülmúlja - hallom dr. Bariska Istvántól, akinek otthonában lévő dolgozószobája tele van iratokkal.

A kőszegi levéltár nyugdíjas vezetője Benkhard Lillával, Mentényi Klárával és Ivicsics Péterrel együtt 2009 óta dolgozik Kőszeg térképén. Nulla forintos szerződést írt alá, tehát nem pénzért végzi azt az aprólékos, hatalmas munkát, amely az év végén zárul le. A várostérkép majd magyar és angol nyelven tárja az olvasó elé, mi minden történt Kőszegen 1246-tól 2000-ig, hogyan változott, fejlődött a város 750 év alatt.

- Ez az európai városatlaszok sorába illeszkedik majd, Sopronról, Sátoraljaújhelyről már meg is jelent, Buda, Pécs, Szeged, Miskolc, Vác és Kőszeg készülőben van - magyarázza dr. Bariska István.

Bariska István vezetésével 2009 óta készül a térkép Kőszegről (Fotó: Némethy Mária)

Az 1857-es kataszteri térkép az alaptérkép minden városnál, ez országos norma. Ehhez képest tüntetnek fel fontos adatokat.

- Vannak tematikus térképek - magyarázza dr. Bariska István. 1724 és 1869 között Kőszegen működött a nemesi táblabíróság, s mivel a peres ügyeiket itt intézték, a nemesek közül többen beköltöztek a polgárvárosba. Az egyik térképen nyomon lehet követni, hol laktak. Eddig én sem tudtam. Vagy egészen világosan látszik, hogy a XVII. századi protestáns Kőszeg a XVIII. században hogyan válik félig katolikussá, majd a XIX. században szinte egészen azzá. Vagy hogy Kőszeg szépségének titka: nincsenek kétemeletes házai, a belváros megőrizte az egyemeletes épületeit. Ha pénze lett volna Kőszegnek, akkor minden felborult volna, de nem volt, így megmaradtak a város épített részének szép arányai. Az is érdekes, hogy először csak a Gyöngyös jobb partján terjeszkedett Kőszeg, aztán a balon. Fel lesz tüntetve minden, például az összes dűlőnévnek utána lehet majd nézni benne.

Ezzel párhuzamosan készül Kőszeg művészettörténeti topográfiája is, amely 1570-1950 közötti időszakban tárja fel a polgárváros értékeit.

- Ez a térkép alapmű lesz. Először jelenik meg térképen sok adat, majd nagyon sokszor hivatkoznak rá. Hatalmas időt fog át, páratlan adatokkal szolgál. Érdekességként elmondom: a hölgy, aki digitális technikával készíti a térképeket, azt mondja, élvezettel dolgozik a kőszegi anyaggal.

Mikor jelenik meg? Nem tudni. Még hiányzik az angol fordítás, no meg pénz is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!