Kőszeg

2016.04.23. 12:52

Sárkányok költöztek a Jurisics-várba - Május 16-áig ott is maradnak

A sárkányok nagyon népszerűek manapság, többen a fantasy szimbólumának tekintik őket. Most, a hagyományos Szent György-napi ünnephez kapcsolódva bőséges a kínálat belőlük a Kőszegi Művészeti Egyesület tárlatán.

Némethy Mária

Ha sárkány, akkor azonnal a bestia jut eszünkbe. Itt Európában a sárkány és a Sátán ugyanis kéz a kézben jár, Kínában és Japánban viszont a jóságot testesíti meg. A kőszegi vár lovagtermében május 16-áig (hétfő kivételével 10 és 17 óra között) sokféle sárkány tekinthető meg. Művészek alkotásai a Kőszegi Művészeti Egyesület 11. tavaszi tárlatán. A sokszínű kiállítás kapcsolódik Kőszeg híres ünnepéhez, az 1740 óta mindig Szent György napján, tehát április 24-én megrendezett Szőlő Jövések Könyvébe történő bejegyzéshez. Szent György, a római kori katona és keresztény mártír leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert.

Fotó: Németh Iván

A kiállításon szereplő, sokféle stílusban ábrázolt sárkányok megtekintése közben megmosolyogtuk Kántor Sándor A mi sárkányaink nem kétfejűek című festményét. A művész ugyanis a papucsférjek fölött uralkodó nőt, azaz a házisárkányt örökítette meg festményén.

A pénteken este megnyílt kiállításon a nemzetközi tagságú egyesület egyik alelnöke, Gerhard Krutzler köszöntötte a közönséget. A másik alelnök, Németh János festőművész megnyitóbeszédéből sok mindent meg lehetett tudni Szent Györgyről, a sárkányról, mint mitológiai és mesefiguráról, vagy a hősök szimbólumáról, de még a Luxemburgi Zsigmond magyar királyként alapított Sárkány Lovagrendről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!