Kőszeg

2016.02.12. 19:36

Tanulni jöttek a törökök Kőszegre

Kőszeg - Tanulni és tanítani jöttek el a török testvérváros oktatói Kőszegre. A pedagógusok nem először járnak a városban, hiszen számos közös projektjük fut már így is. A pozitív tapasztalatok azonban megint visszacsalogatták a másik ország pedagógusait.

Simán Klára

Ismét Kőszegen jártak a törökök, ezúttal kilenc pedagógus érkezett Konyából, az Akabe iskolából - tudtuk meg dr. Mátrai Istvántól, a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium tanárától. Az önkormányzati képviselő hozzátette, hogy a látogatók között volt az ottani intézmény igazgatója is.

A gimnázium tanulói érdeklődve figyelik a török márványozást. Fotó: Bancsó Sándor

- A törökországi tanárok azért jöttek Kőszegre, hogy továbbképzésen tanulmányozzák, hogyan tanítunk mi, mitől ilyen eredményesek a magyar iskolák. Egy egész hétig tartó látogatásuk az Erasmus+ program keretében valósult meg. Nem véletlenül választották a Jurisich Miklós Gimnáziumot: egészségnevelési közös projektjük során győződtek meg a tartomány oktatási vezetői, hogy kőszegi tapasztalataikat otthon jól tudják majd kamatoztatni. Elsősorban az angolul tartott órákat látogatták, így az angol nyelv, civilizáció, matematika, kémia, fizika tanórákon vettek részt a török tanárok - ennek egyik fő oka a magyar nyelv ismeretének hiánya volt, ezeken a tanórákon pedig a közös nyelv ismerete átsegített mindenkit a nehézségeken. Emellett azért érdekelte őket a művészeti oktatás és az informatika is, valamint a hátrányos helyzetű diákok számára szervezett program, a tanórán kívüli nevelési feladatok is. Saját bevallásuk szerint lenyűgözte őket a diákok kiváló magatartása, nyelvi képzettsége és persze kreativitása.

Azonban a török vendégek is szerettek volna mutatni a vendéglátóknak valamit: dr. Mátrai István elmondta, hogy egy igen  speciális festési technikát,  a márványozást mutatták be  az érdeklődő tanároknak és diákoknak a látogatók. A jövőben várhatóan ezzel hobbiból, de tanórán is foglalkozhatnak majd a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium tanulói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!