Kőszeg

2014.07.26. 15:45

Társasház tetőszerkezete égett Kőszegen, 76 embernek kellett elhagynia otthonát

Kőszeg - Teljes terjedelmében égett egy társasház tetőszerkezete Kőszegen, a Bezerédy Imre utcában szombat délután.

Farkas Eszter

Nincs áram abban a kőszegi társasházban, amelynek tetőszerkezete szombaton délután kapott lángra. Egy család a gimnázium kollégiumában kapott szállást az önkormányzattól, többen pedig rokonoknál húzzák meg magukat. Vannak olyan lakók is, akik lakásaikban töltik az éjszakát.

Egy negyvenlakásos társasház tetőszerkezete kapott lángra, és égett teljes terjedelmében szombaton délután Kőszegen.

Fotó: Vas Megyei Rendőr-kapitányság

A tűzesethez a kőszegi önkormányzati, valamint a szombathelyi és sárvári hivatásos tűzoltókat riasztották, továbbá a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre vonult - tájékoztatott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Balogh Nikoletta elmondta: az egységek azonnal megkezdték a tűz oltását és az épület átvizsgálását. A tűzoltók egy embert kimenekítettek lakásából, majd megbontották a társasház álmennyezetét, és megfékezték a lángokat. A ház lakóinak ideiglenesen el kellett hagynia otthonát. A hetvenhárom lakó közül a tűz eloltását követően ötvenhatan visszatérhettek otthonukban, tizenhárman pedig ideiglenesen rokonoknál szálltak meg. Azok számára, akik nem térhettek vissza lakásaikba, a katasztrófavédelem a kőszegi gimnázium kollégiumát jelölte ki, ahol ideiglenes szállásuk és ellátásuk biztosított. A tűz keletkezési okát tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálják.

Nagy volt a fennforgás még órákkal a tűz eloltása után is Kőszegen a Bezerédy Imre utcában. A lakókat kérdeztük a helyszínen, hogy mi történt. Egyikük elmondta, hogy azt beszélik, hogy lehet, hogy valaki cigizett a padláson, de elképzelhető, hogy elektromos hiba okozta a tűzet. Az egyik lakó arról beszélt, hogy állítólag Perenyéből is látni lehetett a füstöt.

 

Egy férfi arról számolt be, hogy épp indult ki az utcára, amikor ordibálást hallott. Egy fenti lakó kiabálta, hogy ég a ház. Ekkor bekopogott több lakásba is, hogy mindenki meneküljön  - mondta el a férfi.

Egy hölgy arról beszélt, hogy állítólag egy mögöttük lévő házból értesítették a tűzoltókat. Sokan nem is voltak egyébként otthon, amikor a tűz keletkezett. Például Balazatics Szilvia, akit fia Balogh Patrik értesített a történtekről.

- Közvetlenül az én lakásom fölött volt a tűz. A fiam szólt, hogy nagy baj van. Bár a lakásunkba mi visszaköltözhetünk, de áram nélkül maradtunk - panaszkodott az asszony.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Básthy Béla a város alpolgármestere is a helyszínen tartózkodott. a Vas Népe érdeklődésére elmondta: most a legfontosabb, hogy mindent megtegyenek azért, hogy ne keletkezzen még nagyobb kár az épületben és megpróbálják lakható állapotba hozni a lakásokat.

- A közműszolgáltatók felmérik a károkat, de az biztos, hogy több lakásban nem lesz áram. Az éjszaka a polgárőrség tagjai felügyelnek a lakásokra, több ajtót ugyanis betörtek a tűzoltók a mentés során - hangsúlyozta az alpolgármester, aki azt is hozzátette: a házon volt biztosítás.

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!