Kőszeg

2014.08.28. 15:40

Újra lesz záróra Kőszegen

Kőszeg - Hosszasan vitatkoztak csütörtökön a város képviselői arról, hogy korlátozzák-e a szeszes italt kimérő üzletek nyitvatartását. Végül az igen mellett döntöttek.

Némethy Mária

Az elmúlt hónapokban számos panasz, közérdekű bejelentés érkezett a polgármesteri hivatalba a vendéglátóhelyek mellett élőktől, mert ezeken a helyeken hangos a zene, a vendégek kiabálnak, csapkodják a kocsiajtókat, s időnkénti minősíthetetlen viselkedésük zavarja éjszakai nyugalmukat.

– Olyan mennyiségben érkezett a város különböző helyeiről, még a plébániáról is bejelentés, hogy az önkormányzatnak ezt már nem szabad figyelmen kívül hagynia – ezért vált indokolttá a nyitvatartás szabályozása úgy, hogy a vállalkozói szabadságot is tiszteletbe tartsuk – szögezte le csütörtök délelőtt Huber László polgármester a képviselők ülésén, mielőtt az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló új önkormányzati rendeletről kezdtek el hosszasan vitatkozni a képviselők. Annak ellenére hangzottak el pro és kontra érvek, hogy előzetesen a polgármester már összehívta a vendéglősöket egy megbeszélésre, s két bizottságban le is lefolyt már a vita.

Básthy Béla alpolgármester és Huber László polgármester, aki a lakók egyik levelét mutatja. Fotó: Szendi Péter

A nyitvatartás korlátozásáról sokféle érv hangzott el az ülésen. Volt képviselő, aki egyenesen azt ajánlotta, vegyék le napirendről a témát, mert alaposabban, átgondoltabb módon kellene dönteni az ügyben.

– Nincs éjszakai mulató Kőszegen, ezt helyettesítik a vendéglátóhelyek – mondta ki a kulcsmondatot Básthy Béla alpolgármester. Táncsics András azzal érvelt az egységes korlátozás ellen, hogy mind a 40 helyre vonatkozik a nyitvatartás korlátozása – miközben csak 4–5 problémás hely van a városban –, ráadásul sem az idegenforgalomnak nem tesz ez jót, s a fiatalok is eljárnak majd Szombathelyre szórakozni. Más képviselő zajszintmérést javasolt, de kiderült, hogy ez drága.

Szokatlan módon hallgatók is kaptak szót a tegnapi ülésen. Az érintett vállalkozók nevében Bödey Gábor érvelt:

– Jelentős bevételkiesést jelent a nyitvatartás korlátozása, s ez iparűzési, területfoglalási adókiesést jelent a városnak, ráadásul turisztikai hátránya is lesz belőle Kőszegnek. Életszerűen képzeljék el, amikor a vendégeket fel kell szólítanunk, hogy menjenek el, keljenek fel, mert záróra van. Értsék meg azt is, hogy csak a nyári szezonban van annyi bevétel, amiből az év többi részét át lehet vészelni, ezért szezonálisan kellene kezelni ezt az ügyet.

Agg Klára a Jurisics téren élő lakók nevében szót kapva elmondta, milyen tűrhetetelen, és elviselhetetlen zajjal jár egy éjszaka nyitva tartó vendéglátóhely szomszédságában lakni: nyáron, nyitott ablak mellett aludva, ez bizony kibírhatatlan, s borzasztó ilyen éjszaka után reggel munkába indulni.

Bödey Gábor üzletvezető étterme előtt. Most éppen kiírja a hétköznapi nyitvatartás majdani rendjét. Fotó: Szendi Péter

A képviselők végül Keszei Balázs indítványát szavazták meg. Eszerint a vendéglátó üzletek hétfőtől csütörtökig éjfélig, s minden olyan napon, amikor másnap nem kell munkába menni, éjjel 2 óráig lehetnek majd nyitva. Emellett az üzletek évente háromszor rendezvényük miatt hajnali 6-ig is nyitva tarthatnak, ha azt előzetesen bejelentik a jegyzőnek, de szilveszterkor vagy a város kiemelt rendezvényeinek idején sincs korlátozva nyitvatartásuk. A rendelet szeptember 15-én lép hatályba.

Az új rendelet szeptember 15-én lép hatályba Kőszegen.

Címkék#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!