Kőszeg

2017.02.24. 20:37

Van sok stabil, háromlábú szék (x)

Kőszeg - Továbbra is az együttműködések bővítése, a szellemi energiák minél hatékonyabb áramoltatása a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének alapgondolata. A budapesti székhelyű NézőKépző-programmal közösen szervezett, a művészetoktatás és a tehetséggondozás fejlesztését célzó konferencia ismét bebizonyította, hogy helyes az irány.

Ölbei Lívia

Kőszeg (öl) - Továbbra is az együttműködések bővítése, a szellemi energiák minél hatékonyabb áramoltatása a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének alapgondolata. A budapesti székhelyű NézőKépző-programmal közösen szervezett, a művészetoktatás és a tehetséggondozás fejlesztését célzó konferencia ismét bebizonyította, hogy helyes az irány.

A Második lépés. Magács László a NézőKépző kéviseletében, Gink-MIszlivetz Sára képzőművész, MIszlivetz Ferenc intézetigazgató és Binder Károly zongoraművész, zeneszerző Fotó: Unger Tamás

A művészeti tevékenység - sőt mindenféle kreatív emberi kezdeményezés - sikerét a „háromlábú szék” metaforájában fogalmazta meg plasztikusan a konferencián Angelus Iván, a Budapest Táncművészeti Főiskola alapító-igazgatója. Ezek szerint a metaforikus szék egyik lábának tekintsük az anyagot, amellyel dolgozunk: a táncos testét, a zenei hangot, a nyelvet - és így tovább. A második elengedhetetlen komponens az erős elgondolásokkal bíró, tenni akaró egyéniség; a harmadik pedig az alkotás, a kreativitás kibontakoztatásának közegéül szolgáló, valóságos emberi kapcsolatok révén megszülető közösség. Kőszegen sok ilyen közösség működik. Körülbelül harminc, jórészt helybeli művészeti-oktatási intézmény, szervezet, egyesület, iskolai csoport képviselői - a zeneiskolától a várszínházon át a művészeti egyesületig és a fúvósokig - mutatkoztak be az FTI szervezésében a Zwingerben, a további együttműködés útjait keresve. Amint Miszlivetz Ferenc professzor, az FTI igazgatója megjegyezte: a konferencián megmutatkozott, hogy milyen gazdag az a szellemi potenciál, amely Kőszegen felhalmozódott, és amelyre - az intézet kutatóinak, kutatási programjainak közreműködésével - alapozni lehet a továbblépés érdekében. Hiszen minden, ami az FTI-ben történik, a kisvárosi, nyitott és folyamatosan megújuló együttműködésekre kész, ezekben érdekelt KRAFT-szellemet erősíti.

A kőszegi Második lépés-konferencia maga is folytatás. Az „Első lépést” a budapesti Átrium Film-Színház tette meg Művészetek társadalmi felelősségvállalása címmel, saját programjának eredményeire támaszkodva. Az Átrium másfél éve indította el az iskolai tantervhez illeszkedő művészeti képzését, a NézőKépzőt, amelyben neves szakértők és kortárs művészek részvételével, az interaktivitásra alapozva mutatják be a diákoknak művészet és történelem kapcsolatát. A NézőKépző munkájából a kőszegi Második lépés-konferencián is ízelítőt kapott a közönség. Az alapítványi háttérrel befogadó intézményként működő Átrium Film-Színház igazgatója, Magács László a kőszegi konferencia legfőbb hozadékának tartja a „kellemes meglepetéseket” szerző párbeszéd intenzív elindulását. Fontos, hogy a hasonló területen, ráadásul egy kisváros közösségében tevékenykedő szakemberek, civil szervezetek, művészeti csoportok jobban odafigyeljenek egymásra, mélyebben megismerjék egymást, hiszen csak így teremthetnek lehetőséget az együttműködésre. Mindezeken felül nyilvánvalóvá vált, hogy az ország más pontjain működő intézmények kőszegi bemutatkozása révén a helybeli folyamatok tágabb kontextusba helyezhetők, nagyobb léptékben értelmezhetők.

A résztvevők egybehangzóan megfogalmazták az igényt a folytatásra, sőt: a rendszeres találkozásra. Legközelebb  kifejezetten a fiatalokra fókuszálnak. A sikeres jövő szempontjából a helyi erők mozgósításán túl nagy szükség van például a kőszegi születésű egyetemisták megszólítására: Vajon milyennek képzelik azt a Kőszeget, ahova tanulmányaik befejezése után, szakmai ismeretekkel fölvértezve szívesen visszatérnének - és ahol akár hosszú távra terveznének? (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!