Kőszegdoroszló

2016.07.15. 17:01

Bajt hoz a zápor - Egy tározó is megépülhet a településen

Kőszegdoroszló - Több száz milliós projekt valósulhat meg a településen, szombaton azonban falunapot tartanak a kőszegi vonósokkal és habfürdővel.

Simán Klára

A településen átfutó három patak - a Szerdahelyi-, a Cáki- és a Doroszlói-patak - közül a legnagyobb vízgyűjtő területe annak van, amelyik a faluról kapta a nevét.

- Nyáron, a szárazságban alig csordogál némi víz benne, de amikor egy-egy hatalmas zápor jön, sok és hirtelen lezúduló csapadékkal a Kőszegi-hegyből, akkor itt gyakorlatilag árvízhelyzet alakul ki - mondta el kérdésünkre Joó Tamás, Kőszegdoroszló polgármestere. Hangsúlyozta, hogy amióta a fakivágás gyakoribb lett a hegyen, nagyobb a lezúduló víz veszélye: eddig az erdő valamelyest felfogta a csapadékot. A település közösen pályázott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal a záportározó megépítésére.

- A már benyújtott és elfogadott pályázat bekerülési költsége mintegy 250 millió forint, ebből egy záportározó épül majd - közölte a falu első embere, aki azért még némi bizonytalanságnak is hangot adott: emiatt kérik a Vas Megyei Közgyűlés és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság támogatását az ügyben.

A belterületi vízrendezés tervét mutatja Joó Tamás polgármester
Fotó: Sárvári Zsuzsa

A záportározót egyébként úgy kell elképzelni, mint egy gáttal ötvözött betoncsövet: ez vezeti és egyben lassítja majd le a vizet, amikor szükséges.

A polgármester azt is elmondta, hogy a lezúduló víztömeg olyan károkat okozott a településen, amelyek igencsak megterhelték az egyébként is szűkös költségvetésüket: az éves 19 millió forintból 2-3 milliót vitt el a károk felszámolása.

Mint megtudtuk, a záportározó után belterületi vízrendezést is megvalósítanának, még új vízelvezető árkokat is építenének, de patakmeder-tisztítást is terveznek - mindezt azonban konzorciumban. Cák, Bozsok, Kőszegszerdahely, Perenye és Kőszegdoroszló együtt valósítaná meg ezt a biztonsági beruházást. Ez a mintegy 65 millió forintos pályázat elnyerte a Vas Megyei Közgyűlés tetszését is, ám a pályázat még elbírálás alatt van. Elvileg 2018-ra megvalósulhat a beruházás.

Most azonban a falunapra készülnek, tegnap már javában épült a sátor, a főzéshez is frissen szerezték be az alapanyagokat:

- Mára kistérségi rendezvénnyé alakult a falunapunk - mondta el a polgármester. Joó Tamás elmondta, hogy ökumenikus istentisztelettel kezdik a napot, később a helyi tűzoltók habfürdőt csinálnak, a Kőszegi Fúvószenekar és a BE-JÓ Táncegyüttes is színpadra lép náluk, csakúgy, mint Horváth Meggie, aki Doroszlón nőtt fel, és a mai napig szívesen jár haza egy-egy előadás kedvéért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!