Külföld

2010.09.19. 06:32

Pápalátogatás: elengedték az elfogott terrorgyanúsítottakat

Vádemelés nélkül szabadon engedték vasárnapra virradóra Londonban azt a hat embert, akiket terrorcselekmény előkészítésének gyanújával két nappal korábban vettek őrizetbe XVI. Benedek pápa látogatásával kapcsolatban - közölte a Scotland Yard.

MTI

A hat személy közül ötöt péntek hajnalban, a hatodikat pedig aznap délután állították elő.
Szombati brit sajtóértesülések még arról szóltak, hogy az elfogottak - akik úttisztító munkásként dolgoztak az egyik londoni köztisztasági vállalatnál - állítólag pokolgépes merényletet terveztek a pápa ellen. A Scotland Yard vasárnapra virradóra viszont közleményben tudatta, hogy vádemelés nélkül elengedték a hat embert.
A vállalat a brit parlament épületének is otthont adó londoni Westminster kerület tanácsának megbízásából végez köztisztasági feladatokat, és az őrizetbe vett alkalmazottak péntek délután éppen a brit parlament épületénél dolgoztak volna, ahol a pápa aznap este felszólalt.
A katolikus egyházfő végül az eredeti tervek szerint bonyolította le programját.



Befejezi négynapos nagy-britanniai látogatását a pápa

Négynapos hivatalos nagy-britanniai látogatását - 17. külföldi útját - befejezve vasárnap hazautazik XVI. Benedek pápa.
A katolikus egyházfő vasárnap reggel a Wimbledon Parkból Birminghambe repül helikopteren, ahol ünnepi misét mutat be a Cofton Parkban: boldoggá avatja John Henry Newman bíborost. A pápa beszédet és úrangyala imádságot mond. 
XVI. Benedek a boldoggá avatási szertartás után magánlátogatást tesz a Néri Szent Fülöp oratóriumban Edgbastonban, majd Anglia, Wales és Skócia püspökeivel ebédel az Oscott College-hez tartozó Francis Martin házban, s a helyi kápolnában beszédet mond az egyházi vezetők előtt. 
A katolikus egyházfőnek a  birminghami nemzetközi repülőtérről induló repülőgépe vasárnap a késő esti órákban érkezik meg a római Ciampino repülőtérre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!