Külföld

2014.07.28. 15:34

60 házfoglaló és több mint 1000 rendőr harcolt Bécsben (videó)

Vízágyú, páncélautó, rendőrségi osztagok: valóságos háborúvá fajult egy házfoglalás Bécsben hétfőn, miután a hatóságok megkísérelték kilakoltatni az ingatlant megszállva tartó punkokat és anarchistákat...

Török Tibor

Az osztrák portálok élőben közvetítették a Pizzeria Anarchia elleni akciót.

Már hajnalban megkezdődtek a hadműveletek a Mühlfeldgasse 12. környékén: az előre bejelentett kilakoltatási akcióra a házat megszállva tartó punkok és alternatívok barikádok építésével válaszoltak.  a nagy erőkkel kivonuló rendőrség hermetikusan elzárta a Pizzeria Anarchia néven ismert ingatlan környékét, ez ellen a környékbeliek illetve a sajtómunkások élénken tiltakoztak.

A történet még két évvel ezelőtt kezdődött: a bérház - egy közbeiktatott cégen keresztül - anarchista és punk fiataloknak ajánlotta fel az üresen álló lakásokat fél évre. Több osztrák portál és beköltözők állítása szerint azért, hogy a felújításra váró épületből az új lakókkal szorítsák ki a régi bérlőket, akiknek nehéz lett volna felbontani a szerződésüket. A terv nem jött be, az ifjak összebarátkoztak a régóta ott élőkkel és nem voltak hajlandóak távozni - még a felszólítások ellenére sem. A földszinten egy alternatív vendéglátó helyet - Pizzeria Anarchia - rendeztek be, mindez részletesen elolvasható a magyar nyelven is elérhető blogjukban is.

A hatóságok hétfőn láttak neki a kilakoltatásuknak, és nem bíztak semmit a véletlenre: egyes sajóértesülések szerint 1700 rendőrt vezényeltek a helyszínre, hogy az 50-60 fősre becsült "megszálló csapatot" kiszorítsák. Az akciót vízágyúval, páncélkocsival megerősített, jól felszerelt egységek támogatták.

Az eseményeket a helyszínről végig élőben közvetítő derstandard.at beszámolója szerint 10 órakor indult meg a rendőrségi akció, egy páncélkocsi vonult fel, amit festékkel, tojással és fekálival dobáltak meg a házfoglalók. A rendőrség felszólította az anarchista fiatalokat, hogy hagyják el a helyszínt, ellenkező esetben a rendőség eltávolítja őket. Először a bejáratot eltorlaszoló barikádot próbálták lebontani, ez azonban akkora akadályt jelentett, hogy még déli egy órakor is csak a lépcsőházig jutottak, innét hordták ki a bútorokat, törmeléket, bevásárló kocsikat, ládákat és minden egyebet, amivel az anarchisták megnehezítették a bejutást.

Közben meg nem erősített hírek szerint egy kidobott tévé eltalált egy rendőrt, és több aktivistát előállítottak, ők a házon kívül barikádozták el magukat.  Délután háromkor még mindig a feljutással szenvedtek a rendőrök, a házfoglalók ugyanis lépcsőház ajtajait behegesztették, illetve bebetonozták. A hatóság emberi váltásban dolgoztak, hogy megtisztítsák a bejáratot és bejussanak a lakásokba. Délután négyre jutottak fel az első emeletre, az utcán ezután készülődött egy különleges egység.

További képek, információk ide kattintva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!