Külföld

2014.07.21. 13:57

Ausztriai baleset: füvet nyírt zivatarban, villámcsapás érte

Villámcsapás ért egy 30 éves hölgyet még a múlt héten Leoben környékén, a nő a közeledő zivatar előtt igyekezett lenyírni a füvet a kertben

Török Tibor

A eset Kammernben történt, a déli órákban, a ház albérlői arra figyeltek fel, hogy  egy hatalmas csattanás után elhallgat a fűnyíró.  Azonnal  kertbe siettek, ahol meg is találták a nőt a fűben, mintegy két és fél méternyire a géptől. A helyszínre hívott mentők és rendőrök megállapították, hogy a sérültet villámcsapás érhette, a nyakánál bemeneti, a medencéje környékén kimeneti sebet találtak, azonnal a leobeni kórházba szállították.

Az ottani belgyógyászati osztály vezetője azt közölte a kleinezeitung.at portállal, hogy a hölgy viszonylag szerencsésen megúszta a rendkívüli kalandot. A testén ugyan áthatolt a villámlás hatalmas energiája és a levegőbe lökte – ezért találták meg a fűnyírótól távol – azonban az eddigi adatok alapján  nem szenvedett maradandó károsodást.

A főorvos a portálnak elmondta azt is, ha villámlás kíséri a zivatart, akkor célszerű a fémtárgyakat kerülni, illetve a lehető legjobb döntés, ha ilyenkor semmilyen tevékenységet nem végzünk a szabadban.  A közvetlen, testet érő villámcsapás általában végzetes, de a közelben beütő mennykő is okozhat égési sérüléseket, szívritmus-zavarokat és más sérüléseket. Ha megtörtént a baj, akkor az áldozat vérkeringését és légzését kell ellenőrizni és stabilizálni, és célszerű szakértő segítséget hívni – ahogy a fenti esetben is történt.

Magyarországon három éve volt  hasonló eset, akkor Agyagosszergényben sújtott le a villám egy futballmeccs résztvevőire, akik közül ketten sérültek meg súlyosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!