Külföld

2015.03.06. 07:17

Az izraeli hadsereg felfüggesztette a kutyás elfogásokat Ciszjordániában

Az izraeli hadseregben egy vizsgálat nyomán ideiglenesen megtiltották, hogy kutyák segítségével fogjanak el embereket a megszállt Ciszjordániában – közölte pénteken a közszolgálati rádió.

Nicán Alon tábornok, az ország középső katonai körzetének parancsnoka az új útmutatások begyakorlásáig megtiltotta kutyák bevetését, és elrendelte, hogy támadó kutyákat a katonák ezentúl csakis az egységparancsnokok utasítására alkalmazhatnak.

A változtatásokat egy néhány napja napvilágra került ciszjordániai eset miatt határozták el. A decemberi incidenst rögzítő videó tanúsága szerint az Okec nevű egység katonái kutyákat vetettek be egy 16 éves palesztin fiatal elfogásához, majd szidalmazták őt.

A vizsgálat szerint a katonák olyan palesztinok után küldték a kutyákat, akik Molotov-koktélokat dobáltak és tönkretették a Karméj Cur nevű ciszjordániai zsidó telep melletti kerítést, de az akcióban nem az előírásoknak megfelelően jártak el. Az izraeli hadsereg fegyelmi büntetésekről döntött az érintett katonák ügyében.

A nyomozás megállapításai szerint a katonák szakmailag elfogadhatatlanul és morális szempontból is hibásan viselkedtek. Tamír Jedai, a ciszjordániai erők parancsnoka súlyosnak nevezte a még december 23-án történt incidenst.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!