Külföld

2010.04.23. 12:21

Beismert egy pedofil bűnt, és lemondott a bruggei püspök

Lemondott megbízatásáról Roger Vangheluwe, a belgiumi Brugge (Bruges) püspöke, és egyben beismerte, hogy évekkel ezelőtt szexuálisan zaklatott egy fiatal fiút.

MTI

A lemondást André-Joseph Léonard mechelen-brüsszeli érsek, a belga katolikus egyház vezetője jelentette be pénteken tartott sajtótájékoztatóján.
   
Hozzátette, hogy azt szeretné, ha ezzel a döntéssel Belgiumban végleg pontot lehetne tenni egy fájdalmas fejezet végére.
   
A katolikus egyházat az elmúlt hónapokban világszerte több botrány rázta meg gyermekekkel szembeni visszaélések miatt. Belgiumban mindazonáltal ez az első beismerés és lemondás a botrány kezdete óta.

A 73 éves Vangheluwe - akinek a lemondását XVI. Benedek pápa már el is fogadta - az ország legrégebben hivatalban lévő püspöke volt, 1984 óta állt az egyházkerület élén.
   
Nyilatkozatát Léonard olvasta fel, aki jelezte azt is, hogy a történtek minden bizonnyal fájdalmas hullámokat vetnek majd, és bizalmi válságot okoznak a belga egyházban. Hozzátette azonban, eltökéltek abban, hogy lezárják a nem is olyan távoli múltnak ezt a darabját.
   
Az érsek egyúttal ismét elítélte a pedofil esetekkel kapcsolatos hallgatás korszakát. Az egyház már korábban arra biztatta a visszaélések áldozatait, hogy tegyenek panaszt, az elkövetőket pedig arra, hogy maguk jelentkezzenek az igazságszolgáltatásnál.
   
Vangheluwe a levélben bocsánatot kért egykori áldozatától, de azt is jelezte, tudatában van annak, hogy ez olyan seb, amely nem gyógyul be. Mint jelezte, ő maga sem könnyebbülhet meg a beismeréstől, jóllehet az elmúlt évtizedekben már többször bocsánatot kért a férfitól és családjától is.
   
A visszaélések nagyrészt még az előtt történetek, hogy Vangheluwe püspöki tisztséget kapott volna - derül ki a levélből, amelyben a püspök teljes és végleges visszavonását is bejelentette.

Veres Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!