Külföld

2014.08.19. 17:56

Egy halálos áldozat, több súlyos sérült a sorozatos tehéntámadások mérlege Ausztriában

Július vége óta többször támadtak emberre az állattartásáról híres Ausztriában szarvasmarhák: az állatok általában a borjakat igyekeztek védeni a legelőkön és réteken túrázóktól, akik nem is sejtették, milyen veszélyben vannak.

Török Tibor

Egy svájci szakértő elmagyarázta, hogy mi a kiváltó ok és hogyan lehet védekezni.

Elsőre talán Zs-kategóriás amerikai filmtémának hangzik, hogy a nyáron alpesi réteken tartott szarvasmarhák akár meg is ölhetik a területükre tévedő turistákat és túrázókat, azonban július vége óta többször támadtak az állatok emberre. Akkor Stubaitalban (Tirol) egy 45 éves német nőt és kutyáját rohant le egy 20 fős csorda (tehenek és borjak), és az asszonyt olyan súlyosan megsebesítették, hogy a helyszínre érkező mentők hiába küzdöttek háromnegyed órán át az életéért, nem tudták megmenteni - az eb el tudott menekülni. Az eset nagy port kavart fel a turizmusból élő régióban, akkor különböző információs csatornán igyekeztek felhívni a hatóságok a turisták figyelmét arra, hogy lehetőleg ne közelítsenek meg az állatokat - a turistautak azonban gyakran átvezetnek a bekerített legelőkön.  A német bulvársajtó azonnal gyilkos tehernekről kezdett cikkezni, ami azért annyira nem tetszett a helyi idegenforgalmi szakembereknek - a nyári szezon kellős közepén.

TÁMADÁS TÁMADÁS UTÁN

A halálos tragédia után sorra következett a többi eset augusztusban. Bruck-Mürzzuschlag környékén egy 68 éves nyugdíjast és kutyáját támadott meg minden előzmény nélkül egy 10 fős csapat, a kisebb csorda itt is borjakból és tehenekből állt. A férfi borda- és tüdősérüléseket szenvedett.

Reuth bei Seefeld-ben (Tirol) a legelőre belépő, a kaput éppen bezáró helyi asszonyra támadt egy tehén minden előzmény nélkül, az állat szarvával mély sebet ejtett az nő ülepén. Feldkirchen környékén egy gazda akarta az egyik borjút a pótkocsira vezetni, amikor az állat anyja rátámadt, feldöntötte és összetaposta, súlyos fejsérüléseket okozva. A tehenet végül a férfi felesége kergette el, és ő hívott segítségét férjének.

A legutóbbi incidens múlt szombaton történt Nösslachjoch-ban (Innsbruck környéke) történt, ekkor egy 77 éves túrázó támadott meg egy kisebb csorda. Az eset szemtanúja szerint minden előzmény rohanták le az állatok a férfit, felöklelték, majd össze is taposták. Az áldozatot mentőhelikopter vitte kórházba, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, állapota még a hét elején is kritikus volt.

SZAKÉRTŐ: AZ EMBER ÉS A KUTYA FENYEGETÉS

Az osztrák lapok közül a Kurier online változata megszólaltatta Martin Ott svájci szakértőt, a Kühe verstehen (Megérteni a teheneket) című könyv szerzőjét, hogy megtudják, vajon mi az oka a sorozatos támadásoknak.

A szerző elmondta, hogy a nyári, szabadtéri tartás és a gépesített fejés miatt a szarvasmarhák alaposan elszoktak az emberek közelségétől, annak viselkedésétől, a gyakran nagyüzemi tartással foglalkozó gazdák pedig nem kötődnek annyira az állataikhoz, mint korábban. A réteken tartott tehenek - különösen ha borjaik vannak - az ember fenyegetésnek tekinthetik, ha pedig kutya van vele, azt farkasként azonosítják, és azonnal véget akarnak vetni a számukra veszélyes helyzetnek.

Marton Ott pár tanáccsal is szolgált, hogyan lehet elkerülni egy ilyen támadást.  Szerinte egy legelőre belépve előbb célszerű felhívni magunkra a figyelmet, mert akkor legalább az állatok már előre érzékelik a jelenlétünket.  Utána célszerű tisztes távolban, lehetőleg fák takarásában elkerülni őket, még pedig úgy, hogy van menekülési útvonalunk, ha mégis támadnának. Ha mégis közel kerülnek hozzánk, tilos a tehenek szemébe nézni, ez ugyanis a ragadozó állatok tulajdonsága, azonnal veszélyforrást látnak bennünk a kérődzők.

Ha pedig megindultak az állatok, akkor sok választásunk nem marad: vagy a földre fekszünk (a fenti esetekben az összetaposott áldozatokat látva ez nem biztos, hogy életbiztosítás), illetve igyekezzünk igen-igen nagy tehénnek látszani. Ez már az osztrák újságírónak is sok volt, megkérdezte a szakembert, hogy azt mégis hogyan kell? Nos, vessük meg a lábunkat, emeljük két kezünket a magasba, még jobb, ha bot is van nálunk, azt is nyújtsuk az ég felé. A tehenek ugyanis rosszul látnak, a kontúrjainkból úgy vélhetik, hogy igen nagy tehén vagyunk, hatalmas szarvakkal, és akkor letesznek a támadásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!