Külföld

2012.05.16. 21:20

Görög válság: június 17-én lesznek az újabb választások Görögországban

Június 17-én lesznek az újabb választások Görögországban - közölte az athéni államfői hivatal szerdán a köztársasági elnöknek a parlamenti pártok vezetőivel folytatott déli tanácskozása után.

MTI/Reuters/dpa

A politikusok abban is megállapodtak, hogy Panajotisz Pikramenoszt, a közigazgatási bíróság vezető bíráját nevezik ki ügyvezető miniszterelnöknek, aki a szavazásig áll majd a kormány élén. A görög ügyvezető kormány nem hozhat olyan döntéseket, amelyek bármire is köteleznék a választások után megalakuló majdani kormányt.

A 67 éves Pikramenosz szerdán este letette a hivatali esküt, és sürgősen meg kell neveznie kormányának tagjait.

Az alkotmány értelmében csütörtökön kell összeülnie a május 6-án megválasztott parlamentnek. A képviselők eskütétele után a ház valószínűleg már pénteken vagy szombaton feloszlatja önmagát.

A május 6-án rendezett választásokon egyetlen párt sem szerzett abszolút többséget. Karolosz Papuliasz államfő egymás után adott kormányalakítási megbízást a legtöbb mandátumot szerzett három párt vezetőinek. Nekik azonban több napi alkudozás után sem sikerült stabil parlamenti többséggel rendelkező koalíciót összeállítani. Utolsó kísérletként az elnök szakértői kormány felállítására próbálta rábírni a pártok vezetőit, ám ez a kísérlete is kudarcba fulladt. Így nem maradt más választás, mint új választások kiírása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!