Külföld

2017.09.02. 07:36

Halálos áldozatokat is követelt a trópusi vihar Mexikóban (Videóval!)

Utcákat és házakat árasztott el a heves esőzéssel érkező Lidia trópusi vihar a mexikói Baja California üdülőhelyein és városaiban, a természeti katasztrófának négy halálos áldozata van.

Egy ember eltűnt, a helyi tévék felvételein látni lehetett, amint gépjárműveket sodortak el a megáradt folyók. A hatóságok szerint a halottak száma még nőhet, a mentők a hét végén mérik fel a helyzetet a düledező házakkal teli falvakban.

Los Cabos üdülőhely polgármestere, Arturo de la Rosa Escalante pénteken közölte, hogy két ember halálát a leszakadó áramvezeték okozta, egy nőt az utcán hömpölygő ár sodort magával, egy kisbaba pedig kiesett az anyja karjából, amint az elöntött utcán próbált átjutni.
Mintegy 1400 ember keresett menedéket az ár elől az erre a célra létrehozott átmeneti szállásokon.

Luis Genar Ruíz, az állami idegenforgalmi hivatal titkára elmondta, hogy húszezer külföldi turista rekedt a térségben, miután a vihar miatt felfüggesztették a légiközlekedést.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán központ szerint a Lidia péntek hajnalban csapott le a szárazföldre La Paztól, Baja California Sur szövetségi állam fővárosától nyugatra.

A Lidiát kísérő szelek sebessége péntek estére óránkénti 85 kilométerre csökkent, és további enyhülés várható a következő napokban, amikor a vihar eléri a hegyvidéket. A központ szerint szombat estére vagy vasárnapra a Lidia alacsony nyomású rendszerré szelídül.

A vihar központja a mexikói Santa Rosaliától mintegy 115 kilométerre volt szombat reggel, és 19 kilométer/órás sebességgel halad előre északnyugati irányba.

A Lidia a héten esővel borította a mexikói partvidéket és a fővárost is, amelynek repülőterén rövid időre törölték a járatokat.

A Lidia csapadékmennyiségének egy része a hét végén várhatóan eléri az Egyesült Államok délnyugati sivatagos részeit, Dél-Kaliforniát, Nevada északi és Arizona délnyugati részét - közölte a hurrikánközpont.

Az Atlanti-óceánon a 3-as erősségű Irma szélvihar közelít, a következő hét elején várhatóan eléri a Karib-tenger keleti medencéjét. Az előrejelzések szerint az Irma várhatóan rendkívül veszélyes hurrikánná alakul át a következő néhány napban. Egyelőre nem adtak ki miatta figyelmeztetést.

Videó: YouTube/ El Acertijo Cretino

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!