Külföld

2010.02.17. 22:30

Hamász-vezető halála Dubajban: hamis útlevelek, egyre nagyobb a botrány

Cáfolták érintettségüket a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik vezetőjének minapi dubaji meggyilkolásában azok a britek, akiknek útleveleivel a dubaji hatóságok szerint a tettesek beutaztak az emírségbe. Szerdán a legsúlyosabb szervezett bűncselekmények feltárására hivatott brit rendőri hatóság kezdett vizsgálatot az ügyben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Dubaj rendőrfőkapitányának tájékoztatása szerint tizenegy, európai útlevéllel utazó személy - hat brit, három ír, egy-egy francia és német - vett részt Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúh meggyilkolásában.

A britek azonban - akik közül többen Izraelben élnek - brit lapoknak és a BBC-nek szerdán rendre cáfolták, hogy bármi részük lett volna a rajtaütésben.

Az egyik megnevezett, a 42 éves Paul Keely - aki Angliában született, de 15 éve egy észak-izraeli kibucban él - a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap szerda kiadásának azt mondta: két éve el sem hagyta Izraelt, Dubajban pedig egyáltalán nem járt.

Egy másik megnevezett brit, a Jeruzsálem közelében élő 31 éves Melvyn Adam Mildiner elmondta: a nevével közzétett kép nem őt ábrázolja, útlevelében nem ez a fotó van, és dubaji pecsét sincs az okmányban, mivel soha nem járt az emírségben.

Több más megnevezett brit a szerdai Daily Mailnek és a BBC-nek nyilatkozott, szintén egyöntetűen cáfolva, hogy bármi részük lett volna a Dubajban történtekben.

Szerda este a brit külügyminisztérium bejelentette: a súlyos szervezett bűncselekmények feltárására létrehozott brit hatóság - Serious Organised Crime Agency (SOCA) - vezetésével bűnügyi vizsgálat kezdődött az incidens hátterének kiderítésére.

A SOCA szerdán máris közölte: a dubaji hatóságok által bemutatott útlevelekben a fotók és az aláírások nem egyeznek azokkal, amelyek a Nagy-Britanniában kibocsátott valódi útlevelekben szerepelnek.

Az ügyben megszólalt szerdán Gordon Brown brit kormányfő is, aki a BBC rádiónak kijelentette: az incidens teljes körű kivizsgálására van szükség, mert "a brit útlevél fontos okmány ... (tulajdonosa) brit mivoltának fontos eleme, ezért mindent meg kell tenni védelme érdekében".

A konzervatív ellenzék szerdán felszólította David Miliband külügyminisztert: tárja fel, hogy a tárca mikor értesült először a brit útlevelekkel kapcsolatos gyanús fejleményekről, és mit intézett eddig az izraeli illetékesekkel az ügyben.

Az ír kormány szerdán közölte: a dubaji hatóságok által közzétett három ír útlevélszám létezik, de az adott útleveleket nem azokra a nevekre állították ki, amelyek a bemutatott okmányokon szerepelnek. Az ír hatóságok megpróbálnak sürgősen kapcsolatba lépni azzal a három ír állampolgárral, akinek nevére a közölt útlevélszámokkal útiokmányokat bocsátottak ki - áll a dublini kormányközleményben.

 

OLDALTÖRÉS: Ausztriában is nyomoznak

Ausztriában is nyomoznak

Ausztriában is nyomoznak

Ausztriában is nyomoznak

Ausztriában is nyomoznak a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik vezetőjének feltételezett gyilkosai után - jelentette szerdán egy osztrák magazin egy meg nem nevezett belügyminisztériumi szóvivőre hivatkozva. A gyanú szerint a tettesek olyan mobiltelefonokon beszéltek egymással, amelyeknek a körzetszáma egy osztrák szolgáltatóéval egyezik meg - írta internetes kiadásában a "profil" című hetilap.

A gyilkosság januárban történt Dubajban. Az ottani rendőrség szerint tizenegy, európai útlevéllel rendelkező személy, köztük egy nő volt az elkövető.

A lap megjegyezte, hogy a 2008 decemberében Mumbaiban (korábbi nevén: Bombay) történt terrortámadások egyik elkövetőjének a mobiltelefonjában is osztrák SIM-kártyát találtak. Ez egy olyan kártyacsomagból származott, amelyet Belgiumon keresztül külföldre adtak el. Jelenleg vizsgálják, hogy a feltételezett tettesek is ilyen úton jutottak-e a telefonkártyákhoz. A lap megkereste a szóban forgó szolgáltatót, a T-Mobile Austriát, de az nem foglalt állást az ügyben.

 A Hamász és az iráni kormány Izraelt tette felelőssé a gyilkosságért. Izraeli források szerint Mabhúhnak kulcsszerepe volt az Iránból a Hamász-ellenőrzés alatt lévő Gázai övezetbe irányuló rakétaszállításokban.

OLDALTÖRÉS: Liberman szerint nincs ok feltételezni, hogy a Moszad a felelős


Liberman szerint nincs ok feltételezni, hogy a Moszad a felelős


Liberman szerint nincs ok feltételezni, hogy a Moszad a felelős


Liberman szerint nincs ok feltételezni, hogy a Moszad a felelős

Nincs ok azt feltételezni, hogy az izraeli elhárítás áll a dubaji gyilkosság mögött - jelentette ki szerdán az izraeli külügyminiszter.

"Nem tudom, miért kell tényként elkönyvelni, hogy Izrael vagy a Moszad használta a hamis útleveleket és brit állampolgárok személyazonosságát" - mondta a katonai rádiónak Avigdor Liberman. 

A politikus ugyanakkor nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni Izrael érintettségét az ügyben. "Izrael sohasem válaszol, soha nem erősít meg, és nem is cáfol" ilyen híreket - mondta, hozzátéve, hogy most sincs ok ennek a politikának a megváltoztatására. A külügyminiszter azt is kijelentette, hogy nem kell esetleges diplomáciai válságtól tartani Nagy-Britanniával vagy más országokkal.

Dahi Halfán tábornok, Dubaj rendőrfőkapitánya hétfőn közölte, hogy 11, európai útlevéllel rendelkező személy, köztük egy nő vett rész a Hamász palesztin radikális mozgalom egyik vezetőjének meggyilkolásában. Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúhot, a Hamász egyik katonai parancsnokát, a mozgalom politikai bizottságának tagját január 20-án Dubajban gyilkolták meg. Halfán tábornok nem zárta ki, hogy "az izraeli külföldi hírszerző szolgálatnak (Moszad) vagy más feleknek közük van a gyilkossághoz".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!