Külföld

2008.11.11. 06:42

Lemerült a marsi szonda

<b>USA</b> - A NASA befejezettnek nyilvánította a Marsra májusban leszállt Phoenix automata kutatólaboratórium működését, miután már nem tudnak kapcsolatot létesíteni a szondával.

nincs nev

Barry Goldstein, az amerikai űrkutatási hivatal Phoenix-programjának igazgatója hétfőn elmondta, hogy a szondától november 2-a óta nem kapnak jeleket, mivel annak lemerültek a napelemtáblái. A Phoenix leszállóhelyén ugyanis beköszöntött a marsi ősz, ami homokviharokkal is jár, így a napelemtáblák már nem tudnak elegendő energiát termelni a szonda műszereinek működtetéséhez - közölte a Népszava. 

Műholdak segítségével még megpróbálnak kapcsolatba lépni a Phoenixszel, de a kapcsolatteremtésre kevés az esély, ezért a NASA hivatalosan lezártnak tekinti a programot. 

A Phoenix öt hónapon át működött a Mars északi sarkvidékén, vagyis két hónappal tovább bírta az eredetileg tervezettnél. Az általa küldött rendkívül sok mérési adat elemzése akár éveket is igénybe vehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!