Külföld

2010.01.04. 10:19

Magyar származású kanadai katona esett el Afganisztánban

Gyászolók százai tisztelegtek az Afganisztánban megölt négy kanadai katona és egy újságírónő emléke előtt vasárnap.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Egyikük, George Miok (Miok György) magyar származású volt. A többiek Michelle Lang újságíró, Kirk Taylor őrmester, Zachery McCormack tizedes és Garrett Chidley közlegény. Földi maradványaikat a kanadai hadsereg légiereje szállította haza. A repülőgép vasárnap délután két órakor landolt a trentoni katonai repülőtéren, ahol a mínusz tíz fokos hidegben a családtagok mellett a kanadai politikai és katonai elit képviselői is megjelentek, köztük Michaelle Jean főkormányzó, Peter MacKay védelmi miniszter és Walt Natynczyk tábornok, vezérkari főnök.


Trentonból közúton szállították a 170 kilométerre nyugatra fekvő Torontóba a koporsókat. Az autópályának ezt a szakaszát az Afganisztánban elesett katonák tiszteletére átnevezték a "hősök autópályájának". 

A második generációs magyar Miok Györgyről a canada.com internetes oldal azt írta, hogy miközben tartalékos katona volt, az Albertai Egyetemen tanári diplomát szerzett. Hét évvel ezelőtti első bevetése Boszniában volt. A feladat különösen aggasztotta édesanyját, akit azzal vigasztalt meg, hogy Kanada jól bánt a magyarokkal, és ő szeretné ezt meghálálni. Négy évvel később már Afganisztánba vezényelték. Családja közlése szerint szilárdan hit abban, hogy fontos segíteni a háború sújtotta ázsiai országnak. Hangoztatta: "csak azért vagyok itt, hogy megmentsem a világot, valakinek ezt meg kell tennie",


A kanadai magyart apja Illés, anyja Anna, három testvére, Michael, John és László, valamint sógornője, Melissa gyászolja.Az öt kanadai állampolgár december 30-án halt meg pokolgépes merényletben a dél-afganisztáni Kandahár tartományban. A katonák járőröztek, a kíséretükben lévő újságírónő pedig a kanadai kontingens és a helyi lakosok mindennapjairól gyűjtött anyagot. Páncélozott járművüket egy út mentén elhelyezett robbanószerkezet repítette a levegőbe. 

Az újságíró, a 34 éves Michelle Lang a Calgary Herald című lap egészségüggyel foglalkozó munkatársa volt. Két hete érkezett az országba, ez volt első afganisztáni kiküldetése. Ő az első kanadai újságíró, aki meghalt Afganisztánban.

Kanada 2800 katonát állomásoztat Afganisztánban, akik közül eddig 138 vesztette életét. Ottawa már bejelentette, hogy 2011 vége előtt hazavezényli Afganisztánból harcoló alakulatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!