Külföld

2010.04.14. 07:51

Nagy erejű földrengés rázta meg Kína északnyugati részét

Legalább 300 halottja és 8 ezer sérültje van a helyi idő szerint szerda reggel történt nagy erejű földrengésnek az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományban, ahol még sok ember van a romok alatt - jelentették tartományi illetékesek.

MTI

A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű rengést 7 óra 49 perckor mérték, két órával korábban ezt egy 4,7-es földmozgás előzte meg. A rengés epicentruma a tartományi fővárostól 800 kilométerre található Jüsu (Yushu) tibeti autonóm prefektúrához tartozó Jüsu megye Rima nevű falujában volt. A település körülbelül 50 kilométerre nyugatra van a prefektúra közigazgatási székhelyétől, Csiekutól (Jiegu).
   
Az epicentrumhoz közeli településen az épületek 85 százaléka összeomlott, Csieku lakóinak körében, az utcáin pánik tört ki, sok a sebesült, vérző fejű ember - számolt be a helyszínről egy Csuo Hua-hszia (Zhuohuaxia) nevű illetékes, aki elmondta, hogy a szakközépiskola romjai sok diákot temettek maguk alá, a Jüsu szálloda oldalán hatalmas repedés keletkezett, a kormányzati épület ugyancsak romba dőlt.
   
"Mindenütt sérülteket látni, kevés a sátor, kevés a gyógyszer és az egészségügyi személyzet" - mondta Csuo, aki szerint közvetlenül az epicentrumban - mivel az egy ritkán lakott, legelős terület - nem lesz akkora a akár, mint a körülbelül százezres népességű Csiekuban,.
   
A területen már dolgoznak katonák, akik élő és halott embereket, köztük iskolás gyerekeket találtak az összedőlt házak romjai alatt. A hírek szerint a mentés egyelőre  leginkább kézzel folyik, nehézgépek nem állnak rendelkezésre. A sérülteket kórházba szállítják.
   
"Rengeteg ház omlott össze, sok halottra kell számítani"- mondta Vu Jong (Wu Yong) a katonai körzet helyszínen lévő parancsnoka. "A repülőtérhez vezető utak megrongálódtak, ez egyelőre lassítja a mentést" - tájékoztatott.
   
Jelenleg folyik a károk felmérése, a veszteség számbavétele - közölte egy tartományi illetékes, a helyszínre a környező tartományokból több mentőcsoport érkezését várják, a központi mentőszolgálat már útba indította 15 fős csoportját, a tartományi központ 62 tagú csapatot küldött és a szomszédos tibeti autonóm területről is 40 mentő indult Csinghajba. A kínai vöröskereszt ugyancsak egy csoportot és különböző felszereléseket küld, továbbá 100 ezer jüan segélyt folyósít a bajba jutottaknak.
   
A polgárügyi minisztérium sajtóközleménye szerint 5 ezer sátor, 50 ezer gyapjú kabát és ugyanennyi vatta paplan a helyszínre juttatásáról intézkedtek. A tartomány további ötezer sátor biztosításáról gondoskodik.
   
Még nem tudni, hogy a földrengés okozott-e kárt az epicentrumtól mintegy 200 kilométerre lévő Csinghaj-Tibet vasútvonal vasúti pályájában.
   
Csinghaj érintett térségében eddig 18 utórengést regisztráltak, a legerősebb 6,3-es erősségű volt, 36 perccel a 7,1-es után mérték.
   
A Jüsu (Yushu) tibeti autonóm prefektúra átlagosan 4000 méter magasan, 267 ezer négyzetkilométeren helyezkedik el, összlakosságának száma 252 ezer 700. 97 százalékuk tibeti nemzetiségű, akik közül 21 ezer 700 gazdálkodó, pásztor.
   
A területen 2006 júliusában már volt két földrengés, egy 5-ös és egy 5,6-is erősségű, amelyeket több utórengés követett, de akkor károk nem keletkeztek.

 Trebitsch Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!