Külföld

2010.01.29. 08:13

PAK-FA: ötödik generciós orosz vadászgép sikeres tesztje

Sikeres volt az ötödik generációs orosz vadászrepülőgép első repülési kísérlete a távol-keleti Amur menti Komszomolszk repülőgépgyárában - jelentette az Interfax hírügynökség pénteken, moszkvai idő szerint reggel.

MTI

A gép Szergej Bogdan, többszörösen kitüntetett berepülő pilóta irányításával 47 percet töltött a levegőben, rendszerei és hajtóműve kifogástalanul működött, minden kitűzött feladatot sikerült teljesítenie - közölte a gépet fejlesztő Szuhoj repülőgépgyár szóvivője.
   
A hivatalos elnevezésén a Frontrepülőerő Perspektivikus Légi Komplexuma (orosz rövidítéssel PAK-FA) avagy a T-50 a Szuhoj tervező iroda munkája. Az első fázisban a Mikojan iroda is tervezett egy gépet, ennek legjobb megoldásait integrálták a Szuhoj-fejlesztésbe.
   
A kiszivárgott információk alapján a PAK-FA amerikai riválisához, az F-35-höz  hasonló kialakítással készül, ugyanúgy képes lesz a szupercirkálásra, és rendelkezni fog belső fegyvertérrel is. Fedélzeti radarrendszerének a gép körüli légtér 360 fokos pásztázását a hírek szerint két berendezéssel oldják meg. 
   
A gépből értesülések szerint öt prototípus készül majd, ebből kettő a földi tesztelésre. Ha minden a tervek szerint halad, a berepülést 2012-re fejezik be, a típust 2015-ben állíthatják hadrendbe.
   
Az új vadászgép szükségessége 2002-ben merült fel, s az első próbautat 2007-re tervezték, ez azonban elhúzódott. Az új gép veszi majd át a tervek szerint a MiG-29 (NATO-osztályozásban Fulcrum) és a Su-27 (NATO-neve Flanker) helyét. Készül belőle egy indiai változata is, amelynek kidolgozásában az indiai fél is részt vesz.
    
Az ötödik generációs orosz PAK-FA-t az amerikai F-22 Raptor és az F-35 Lightning II vetélytársának tervezték meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!