Külföld

2015.08.01. 14:49

Schillinget euróért? Kincsek és kacatok Oberwartban

Oberwart – Ami nincs az oberwarti bolhapiacon, az nem is létezik. Megtelt a csarnok melletti terület az augusztus zsibvásárra: magyar szótól is hangos volt a piac.

Bakos Ágnes

Az agancsoktól és a bútoroktól a művirágokon át a rendőrnek öltöztetett plüssmackóig – tényleg bármit beszerezhet az ember az oberwarti bolhapiacon. Minden hónap első szombatján megtelik a csarnok melletti terület. Van, aki kisebb, van, aki nagyobb pakkal érkezik – és távozik. Rengeteg a magyar árus és a magyar vásárló is.

– Már nem engednek többet vásárolni, pedig alig néztem körül – mondta nevetve Horváth Gyuláné, akinél több táska már nem is fért volna el. Bevásárolt lakástextilből és zsákmánya volt egy régi kuglófsütő. Csesztregről érkezett, Zala megyéből.

Nem először járnak itt a lányával, aki szentgotthárdi. Azt mondták, megéri eljönni, mert nagyon jó áron van minden. Vettek már itt kisebb-nagyobb bútort is, a legjobb az, hogy lehet alkudni.

Azt tapasztalták, hogy minőségi holmit árulnak az osztrákok. A magyar árusoknál érdemes szemfülesnek lenni.

A terület akkora, mint a Vas megyei zsibvásárok összesen: beleszámolva a minden vasárnap megtartott sárvári zsibit és a legnagyobbat, a celldömölkit is. A kínálat ugyanaz: gyűjtemények, kacatok, könyvek, sok-sok gyerekjáték és rengeteg ruha és a cipő – ezekből a minőségi áru az osztrák eladók előtt van, ezt tapasztalhattuk a zsibin.

Az árak vegyesek, attól függ, mit keresünk. 50 cent vagy 1 euró volt az ömlesztett áruk ára: ahogy a vasi kipakolásokon, úgy itt is kartondobozokból lehet válogatni. Volt, ahol egy-egy könyvet ajándékba adtak a vásárolt áru mellé.

Voltak különleges portékákra specializálódott árusok. Volt, aki csak gitárt kínált, de abból rózsaszínt is. Volt, aki egyenruhás rendőröknek öltöztetett plüssmacikból kínált egy készletnyit és volt, aki csak régi fém reklámtáblákkal kereskedett. Vonatokból többféle gyűjtemény között válogathattak a keresők: fából készült és klasszikus kisvasút összeállítás is várta új gazdáját.

Még mindig vagy már megint nagy a keletje a bakelitlemezeknek: az elmúlt évtizedek osztrák énekeseitől, de akár John Lennontól is bevásárolhatott bárki.

A '80-as évek képregényei egyesével, gondosan csomagolva a megfelelő gyűjtőre vártak: Mickey egér és Donald kacsa is mosolygott 25-35 év távlatából. 7 euróért már vihető volt egy-egy jó állapotú darab.

Érméket és régi pénzeket is árultak több standnál: természetesen már euróban mérték a schillinget, az egykori ausztriai fizetőeszközt.

A válogatott, rendezett áruk drágábbak mindenütt, mint az ömlesztett – ez jellemző Oberwartban is.

 

A vasi zsibvásárokhoz képest kevesebb volt a "csonka" készlet a kínálatokban: például a bögrék jórészt hatosával álltak a standon, csak az olcsóbb, dobozos kínálatban voltak árva darabok.

Fémlemezekből készült szobrok több standnál feltűntek: citromsárga szárnyas malac és félméteres fém bogár is arra várt, hogy egy-egy kert dísze legyen.

„Léderek billigebben!" - ez a kiáltás többször és több helyről is hallható volt a tömegben. Bőrárut, főleg övet árult a család „billigebben", vagyis olcsóbban, ennek pedig hangot is adtak. A magyar nyelvű árusok előtt több helyen új készlet volt, nem használt – persze nem bútorból vagy lámpából, hanem fehérneműből, ruhaneműből.

Igazi kincsekre is bukkanhatott a vásározó: sokan megcsodáltak és le is fotóztak egy működő műanyag rádióval kombinált vécépapír-tartót, amire stílusosan eurómintás papírt tett a tulajdonos. Hamar elkelt a különlegesség.

Ahogy az a bolhapiacokon jellemző, az évszaknak kevésbé megfelelő kínálattal is találkozhattak a látogatók: arany színű, méteres műfenyő idézte a karácsonyt és a telet az augusztusi melegben.

– Következő karacson. Jön. – ezekkel a szavakkal kínálta kedves magyarsággal az osztrák hölgy a piros, ünnepi gyertyatartóit.

A visszajáró, gyakorlott vásárlók azt tanácsolták, hogy ki kell várni a delet, akkor már elkezdenek elpakolni a vásározók és olcsóbban odaadják az árut, mert nem akarják hazacipelni.

Aki megéhezett, nem kellett messzire mennie, kebabot, lángost és üdítőt is vehetett aki akart, a területen három kisebb büfé szolgálta ki a vásározókat. 2,5 – 4 euróért lehetett megebédelni.

Hamar bele lehet szédülni a félelmetes kínálatba: jelvények, kitűzők, kincsesládák és töménytelen mennyiségben játékautók várták új tulajdonosaikat. Aki nem tud virágmintás szobamérleg, félméteres plüss béka vagy kiszolgált kávés dobozok nélkül élni, annak mindenképpen érdemes felkeresni az ausztriai zsibvásárokat.

A következő a közelben Pinkafelden lesz, augusztus 8-án. Az oberwarti zsibi majd szeptember 12-én telik meg legközelebb – magyarokkal és osztrákokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!