Külföld

2016.11.09. 19:02

Trump: valóságok csatája - Elemzők beszéltek a republikánus jelölt nem várt győzelméről

Washington- Sokak meglepetésére a hetvenéves milliárdos, Donald Trump lett az Amerikai Egyesület Államok 45. elnöke.

Bár a legtöbb közvélemény kutató és elemző Hillary Clinton demokrata elnökjelölt fölényes győzelmét jósolta, végül mégis Donald Trump lett az USA 45. elnöke. Hillary Clinton több szavazatot kapott, szám szerint 59 millió 367 ezer 98-at, amely a voksok 47,6 százaléka, míg Donald Trump 59 millió 203 ezer 983 szavazattal végzett. Az amerikai választási rendszerben azonban az elektorok döntenek az elnök személyéről, az államokban pedig Trump elsöprő győzelmet aratott. 289 elektori szavazatot sikerült begyűjtenie szemben Clinton 218 szavazatával.

Sokan voltak kíváncsiak elemzőink élő képes értékelésére, amelyet nézőink a Vas Népe Facebook-oldalán követhettek, és felvételről még most is megtekinthető.


Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke köszönti támogatóit New Yorkban november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján Fotó: MTI/AP/Evan Vucci


Vendégünk volt Székely Klára, a Nyugat-Magyarországi Egyetem adjunktusa.
– Többször volt már olyan történelmi pillanat, és a mostani is ilyen, amikor a választópolgároknál betelt az a bizonyos pohár, és a gyors, hatékony, rendcsináló politikusok felé hajlottak – fogalmazott a politológus.
Kollarits László pénzügyi szakértő arról beszélt, hogy már a Brexit idején látni lehetett, hogy rengeteg ember gondolkodásmódja változott meg. – A közvélemény kutatások akkor is teljesen más képet festettek, mint a végeredmény, és így történt ez a mostani választások idején is – mondta a szakértő, aki szerint a demokratáknak volt nyolc évük arra, hogy maguk mellett tartsák a választókat, ám ez láthatóan nem sikerült nekik.


Telefonon kapcsoltuk prof. dr. Miszlivetz Ferencet, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének vezetőjét. – A választók komoly többsége akarta leváltani a jelenleg vezető balliberális elitet, és sokan úgy érezték, hogy Trump erre teljesen alkalmas – avatott be a professzor. – Kívülről jött, a nagy vagyont a családban ő csinálta meg, a Trump Tower az ikertornyok lebombázása után a legmagasabb torony a maga 56 emeletével. Az amerikai társadalom ötven százalékának szemében ő a régi amerikai álom megtestesítője. Úgy látszik, hogy a magát mindenhatónak képzelő értelmiségi elit ezt nem ismerte fel. Jól látható, hogy az elképzelt valóság, ami visszatükröződik a médiában, és a valódi valóság közötti szakadék az elmúlt évtizedben félelmetes módon növekedni kezdett. Ezt pedig az ilyen figurák, mint Trump, ki tudják használni.


Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő úgy látja, a mostani eredmény tükrében kijelenthető, csökkennek a feszültségek. – Az idősebb generáció, többek között több rokonom is azért szavazott Trumpra, mert csalódtak Obama politikájában, például a betegbiztosítás területén. Vannak veterán barátaim, velük is beszéltem, ők úgy nyilatkoztak, hogy jóval nagyobb megbecsülést éreznek Trump részéről – emelte ki személyes élményeit a szakember.


Morvay Péter külpolitikai szakértő is kifejtette véleményét, mint mondta, csak a nyugati parton található városokban nyertek fölényesen a demokraták, itt találhatók az egyetemi, gazdasági és médiaközpontok. – Ha valaki onnan nézi és elemzi az USA-t, könnyen a környezete álláspontja alapján ítéli meg az egész országot – mutatott rá az elemző. – Bár Trump harsány, sok esetben irritáló személyiség, és a magánéletét is érték sokszor jogos kritikák, mégis átment azon üzenete, miszerint „tegyük naggyá Amerikát”. A szakértő hozzátette, hogy az „én a ti hangotok leszek” ígéret is láthatóan meggyőzte a választók többségét.


Mehlhoffer Tamás, a Vas Népe digitális főszerkesztője a közösségi média szerepéről beszélt. Mint mondta, a mostani kampányban ez már önálló erőre kapott, és olyan üzeneteket pörgetett meg, amelyek a hagyományos médiában nem jelenthettek volna meg.

 

Olvasóink véleménye

Mészárics Petra (22, egyetemi hallgató)

Bár hozzám nem áll közel az amerikai politika, de ha választanom kéne, akkor Hillary Clinton mellett tenném le a voksomat, ugyanis Donald Trumpról negatív kép él bennem. Ennek oka, hogy sok negatív hír terjeng az interneten az üzletemberről. Abban biztos vagyok, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország viszonya meg fog változni, de arra még tippelni sem merek, hogy milyen irányba. Természetesen abban bízok, hogy javulni fog a kapcsolatunk az USA-val.

Soltész József (50, szellemi szabadfoglalkozású)


Örülök, hogy Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást. Úgy gondolom, hogy ebben a világban keménykezű elnökre van szüksége az USA-nak. Donald Trump azért is szimpatikus nekem, mert a politikája rengeteg mindenben hasonlít a mi miniszterelnökünkéhez. Biztos vagyok benne, hogy sokat fog javulni hazánk és az Amerikai Egyesült Államok kapcsolata, és úgy vélem, hogy Donald Trump még a migránsválság megoldásában is segíteni fog nekünk.


Szabó István (63, vízügyi technikus)


Figyeltem az amerikai elnökválasztást, és az az őszinte véleményem róla, hogy olyan, mint egy hatalmas cirkuszi produkció. A jelöltek a kampány alatt mást sem csináltak, csak folyton odaszúrtak a másiknak. Szerintem Magyarország számára teljesen mindegy, hogy ki lett az USA elnöke. Úgy látom, hogy az Amerikai Egyesült Államok Bécsnél meghúzott egy képzeletbeli vonalat, és az attól keletre eső, volt szocialista országokkal nem foglalkozik különösebben.

Elek Szilveszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!