Külföldi

2009.11.05. 15:37

Kitüntetések a tudomány és az emberek szolgálatában

Macuura Koicsiro, az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezetének leköszönő főigazgatója három díjat adott át csütörtökön Budapesten a Tudomány Világfórumán.

MTI

A tudomány népszerűsítéséért járó Kalinga-díjat megosztva az indiai Jash Pal, valamint Trinh Xuan Thuan vietnámi tudósok vehették át a Magyar Tudományos Akadémia épületében. A díj az UNESCO legrégebbi, 1952 óta átadott elismerése, többek közt az indiai Kalinga Alapítvány és az indiai kormány is támogatja.

Jash Pal - a tanulás határok nélkül elnevezésű program résztvevője - a kozmikus sugárzások, az asztrofizika, az űrtechnológia, illetve a tudományoktatás és a tudomány népszerűsítésének terén elért teljesítményéért vehette át a díjat, míg vietnami kollegáját extragalaktikus - vagyis az univerzum Tejútrendszeren kívüli objektumaival foglalkozó - csillagászati kutatásaiért tüntették ki. Thuan több mint 230 tanulmány és több könyv szerzője, külföldi egyetemek vendégprofesszora.

A Líbia által támogatott nemzetközi vízdíjat a tunéziai Bellaheb Hahbáni kapta. A kitüntetés a sivatagos és félsivatagos területek vízforrásaival kapcsolatos kulcsfontosságú kutatásokért jár, Hahbáni a vízkészletek kezelését kutató tunéziai intézet munkatársaként 25 éves munkássága elismeréseként részesült az elismeréseben.

A természet megőrzéséért járó Kábúsz szultán-díjjal, amely az ománi uralkodó nevét viseli, a spanyol környezetvédelmi minisztérium nemzeti parkokat felügyelő szervezetét tüntették ki.

A Tudomány Világfórumát a Magyar Tudományos Akadémia az UNESCO-val és a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal (ICSU) közösen indította útjára 2003-ban, a kétévente Budapesten megrendezendő konferenciát ezúttal a Tudás és Jövő mottóval rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!