Kultúra

2009.07.17. 02:28

Love story a szobor talpán

Szombathely - A Brenner parkban 1950-ben felállított, restaurált, majd a múlt héten visszahelyezett szobor talpán egy latin mondatban örökítette meg szerelmét Farkas János szobrászművész.

Merklin Tímea

A felirat egy Helena nevű hölgyhöz fűződő első nagy szerelem emlékét valószínűsíti. Helena a szobrász történetében feltehetőleg első feleségét, Görgey Ilonát jelenti, akivel a képzőművészeti főiskolán ismerkedett meg, majd Zsennyén éltek, minthogy Ilona anyai ágon Békássy lány volt. (Békássy Antóniát, az anyósát, Farkas János nagyon szerette, szobrot is készített róla.) Két gyermekük született: Farkas András és Farkas Zsófia.

Tóth Csaba festőművész egyik tanítványa, Börcsök Erzsébet, Farkas János művészetéről írja a szakdolgozatát (konzulens: dr. Koltay Tibor), minthogy eddig még senki nem dolgozta fel a szobrász munkásságát. Az életrajzot a szobrász lánya, Farkas Zsófia segítségével írta meg.

A kutatómunkán alapuló dolgozatból kiderül: Farkas János nagyszülei részt vettek a szabadságharc utáni bécsi udvar elleni összeesküvésben, melyet lelepleztek. Elítélték, és kivégezték őket. Árvaságra jutott lányuk Batthyány József zalacsányi házában nevelkedett tovább. A gróf és a hajadon kapcsolatából született Farkas János. Habár ereiben nemesi vér csörgedezett, a helyzetből kifolyólag a Batthyány nevet a gyermek nem vihette tovább. Egy Farkas István nevű jómódú gazda adoptálta a fiút. A dolgozat László Gyula cikkét idézi, az pedig Görgey Ilona emlékezését: Farkas Jánost Rott Nándor gyáros vitte Pestre taníttatni. A polgárit két év alatt végezte el. 1935-37-ben az iparművészeti iskola tanulója volt. 1937-46-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt. Mesterének Medgyessyt tartotta. Az egyik legtehetségesebb fiatal szobrász volt; szinte minden díjat megnyert, amit ifjú művészeknek hirdettek meg.

A szakdolgozat idézi F. Görgey Ilona 1996-ban László Gyulának írt levelét: Farkas Jánossal egy évet jártam együtt Sidló mester osztályába az Epreskertbe... azt hiszem, harmadéves voltam. Akkor már túl volt a Szinyei-díjon, amit a Fésülködő című kislány akttal megnyert. (A Nemzeti Galériában van ez is, a Julika című kislányfej is.) ...(János) vasárnaponként járt a Szépművészeti Múzeumba, mint más ember a templomba. Órákig tudott bámészkodni és fényes szavakkal magyarázni. Tele volt lelkesedéssel és a márvány imádatával...

Farkas János második feleségét, Zsuzsát, Szombathelyen ismerte meg, két fiuk született: Péter és Pál. Harmadik felesége Claudette, vele Kanadában ismerkedett meg 1958 után.

Már nem tudjuk meg, tudott-e a szobor talpára vésett (a múlt héten Hesztera Aladár restaurátor által felfedezett) üzenetről az első feleség, Görgey Ilona, mert - Farkas Zsófia értesítése szerint - ez év májusában meghalt. A titkos, jövőbe küldött üzenet megmarad, míg áll a mű, de Görgey Ilona meghalt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!