Kultúra

2013.01.31. 14:36

Tinódira emlékeztek Sárváron

Sárvár - Azt nem tudni pontosan, hol született, de az biztos, hogy 1556 január 30-án Sárváron halt meg Tinódi Lantos Sebestyén.

Ölbei Lívia

A város és a városi intézmények vezetői a diákság jelenlétében halálának 457. évfordulóján is megkoszorúzták Tinódi Lantos Sebestyén emlékművét a Nádasdy-vár parkjában, ahol ezúttal - a "Summáját írom Eger várának" kezdetű nevezetes históriásének dallamai után - Szentgyörgyi László református lelkész mondott ünnepi beszédet. A megemlékezés szónoka fölidézte Tinódi Sebestyén életútját: polgári családba született, a nemesi rangot és a hozzá való címeres levelet Ferdinánd királytól kapta meg az éneklés művészetében és a históriáknak magyar nyelven ritmusokba való ékes foglalásával szerzett érdemeiért. Nem mellékes körülmény, hogy Tinódit a sárvári Nádasdy Tamás ajánlotta a király figyelmébe, ő maga pedig néhány évvel korábban a nagyszombati országgyűlés alkalmával figyelt föl a tehetséges krónikásra, akinek zenei, történelmi, irodalmi műveltsége messze meghaladta a korabeli átlagot.

A megyei közgyűlés képviseletében Szijártó László, a sárvári önkormányzat nevében Kondora István polgármester, Máhr Tivadar alpolgármester és Papp József képviselő koszorúzott; koszorúval és főhajtással emlékeztek a sárvári intézmények vezetői is.

Beszédet mond Szentgyörgyi László református lelkész. Fotó: Kiss Teodóra

Tinódi Lantos Sebestyén összes művét Cronica címmel 1554-ben adták ki Kolozsváron. Az előszóban valóságos riporteri, tudósítói hitvallást fogalmaz meg, ma se lehetne jobbat: "(...) sokat fáradtam, futkostam, sokat es költöttem. (...) sem adományért, sem barátságért, sem félelemért hamisat be nem írtam, az mi keveset írtam, igazat írtam (...)."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!