Kultúra

2013.03.23. 14:51

Masszi Ferenc tárlatával megkezdődött az Agora Pincegaléria kiállításainak sorozata

Szombathely - Masszi Ferenc képzőművész kiállításával nyílt meg újra a napokban az Agora Pincegaléria, mint kiállítóhely. Masszi Ferenc a korábban itt működött Művészetek Háza tárlatainak kurátora és mindenese volt. Tárlatát Baki Orsolya rendezte.

Merklin Tímea

Zsúfolásig megtelt a galéria a nyitásra, amit Az Agora Szombathelyi Kulturális Központ új igazgatója, Parais István a „boldogság napjának" nevezett, és bejelentette: itt nem csak képzőművészeti, hanem komolyzenei élet is lesz. (Könnyűzenei élet pedig már hosszú hetek óta van: a helyi zenészek járnak ide rendszeresen jammelni.)

- Néha nagyon fájt, hogy elmúlt öt olyan év, amikor nem voltak itt kiállítások, pedig a Pincegaléria nagyon jó kis kiállítóhely - mondta a megnyitón Czenki Zsuzsanna, a városi kulturális iroda vezetője, aki hét évig a Művészetek Háza igazgatója volt. - Masszi Ferenc a tanárom volt, átitatott az értékrendjével, úgyhogy amikor kellett ide egy csapat, aki egyet gondol és megújulni akar, nem is volt kérdés, hogy Masszi Ferencet hívjuk munkatársnak. Tematikus hónapokat, féléveket tartottunk, remek törzsközönség alakult ki, és egyúttal egy olyan kép rólunk, hogy nem volt gond bármely művészt felkérni, igent mondtak. Egy évben 220 rendezvény volt a Művészetek Házában. Az a divathullám, ami néha végigsöpör a közművelődésen, hogy felkérünk egy művészt, de jöjjön el ingyen, az tőlünk távol állt. Fizettünk – akár magasabb összegeket - az értékekért, a minőségért.

- Az első kiállítás 2000. január 12-én volt: Bagossy Levente díszlettervező, grafikus munkáit mutattuk be. Az utolsó 2007 augusztusában Szigeti Vanda divattervező ruháiból adott ízelítőt. A hét év alatt 110 tárlat volt, több mint 200 alkotó jelent meg a Pincegalériában. A tematikus kiállítások között - a teljesség igénye nélkül - voltak maszkok, fürdők, intermédia, Atlantisz, zene, építészet, József Attila, Bloomsday - Dublin 3-8. Bemutatkozott a Magyar Ötvös Társaság, a Pagony Táj- és Kertépítészeti iroda, a Kreatív Fotóstúdió. A Hazatérők sorozatban fiatal művészeket mutattunk be. Voltak tárlatok gyűjteményekből, mint például az Irokéz kollekciójából. Több mint kétszáz nevet kellene felsorolni: Bonyhádi Károlytól Geszler Márián, Sellyei Tamáson át Veres Gáborig, köztük Várnai Valival és Krieg Ferenccel, akik már nem lehetnek köztünk. Jó döntés újraindítani a galériát.

- Valamit felépíteni nem könnyű, újraindítani pedig még nehezebb - mondta Hegyeshalmi László, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója, akit negyven éves barátság fűz Masszi Ferenchez, nyolc évig egymás mellett dolgoztak. Felidézte a 90-es évek elején megfogalmazódott gondolatot, amely szerint a Művészetek Háza a kortárs művészet közvetítésére, népszerűsítésére vállalkozott. Hét ilyen intézmény működött az országban. Ennek a programnak volt tevékeny, alkotó szereplője Masszi Ferenc. A Pincegaléria tárlatainak 99 százalékát ő valósította meg.

- Masszi Ferenc polihisztor alkat: mindenevő és mindent akar tudni a képzőművészetről és technikailag mindent tud is. Ez kifejezésre jut a friss munkáiban is. Nem véletlen, hogy visszanyúl egy-egy régi témájához, és újat mond vele. Az itt témaadó „Barokk" mint stílus Pápa, Győr, Szombathely építészetében is jellemző a török kor utáni megújulásban. Aki vizualitásban gondolkodik, és ezeket a városokat járja, minden építészeti elem üzen, minden jelent valamit. Masszinál a posztmodern barokk a mai napig tart, minden képén egy sajátos kifejezésformát látunk. Stíluspluralizmus jellemzi a műveit, és látszik a barokk minden vonása: a dinamizmustól a fény-árnyék játékokon át a részletgazdagságig. Összetett személyiség, aki azt mondja a festésről: lényege úgysem a végeredmény, hanem a folyamat maga. Ez vonatkozik az élet egészére, így a szerelemre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!