Kultúra

2013.11.13. 14:15

A nap kisütött vele, ha valahova belépett Balogh József

Szombathely - Két évvel a halála után, tisztelői körében bemutatták Balogh József prózai műveit tartalmazó Kó(o)rkép című kötetét a Reményik Sándor Evangélikus Iskolában.

Merklin Tímea

A vidámnak szánt esten a Tarisznyások együttes Balogh József megzenésített verseit játszotta, Szabó Tibor színművész a tárcáiból olvasott fel. Barátai, ismerősei pedig személyes emlékeiket idézték, és ezekben a percekben összegyűlt egy-egy könnycsepp a szemek sarkában.

Erős Attilának, a Lord gitárosának a szava is elakadt a megrendültségtől, amikor azt mondta: „Rendben van, hogy elment, csak nem mondta, hova. Nem adta meg a címet. Kellene csinálni egy új lemezt, csak nincs aki szöveget írjon". Amint mesélte, „könnyű volt vele dolgozni, mert ha azt mondta neki, ez a szó itt nem jó, Jóska azonnal tíz másikat mondott helyette. Általában zenére írt." Szintén a zenész története volt, hogy egyszer Balogh József becsengetett hozzá egy halom könyvvel, mondván: „Tudom, hogy te nem olvasol, ezért én most felolvasok neked."

A Tarisznyások Balogh József megzenésített verseit énekelte. Fotó: Horváth Csaba

Az esten megszólalt egykori osztálytárs, egykori tanítvány, egykori kolléga. Elbeszéléseikből kiderült: jószívű, jóbeszédű, nagy humorú ember volt, akit szeretett a környezete sodró lendülete, színessége, frissessége miatt, magával ragadó volt, mindig hozott egy kis kulturális csemegét a szürke hétköznapokba – „ha bejött, kisütött a nap". Ismerői elmondták, hogy „Jóska minden perce játék volt, babrált a szavakkal, forgatta őket, verses játék született belőlük".

A most bemutatott Kó(o)rkép hasonló szellemességről tanúskodik, mint a versei. „Kórkönyv", amennyiben a beteg társadalom elé állít tükröt, és „korkönyv", amennyiben bemutatja a jelenünket, de óvatosan, szinte gyengéden szembesít, és egyúttal ráterel a helyes útra.

Az egyik tárca a köznapokról, egy másik a színvonalról szólt, és arról, hogy „a szótlanság a szellem pusztasága". Megint másik a könyvről („A könyvmoly a legolvasottabb állat."), egy következő a családról, amely „a társadalom kristálya", amelyben a gyermek „a kapcsolat megkoronázása", majd a válás „koronatanúja". A családok széthullásának idejét éljük, van sok családsegítő, van a családnak minisztréiuma is, vajon mi hiányzik? (A válasz bennünk van, ha van.)

Balogh József vicces kedvéből sokan merítettek erőt, a könyvbemutatón is – őt idézte Varga Gabriella újságíró, amikor „jó vacsorát kívánt az étvágyhoz". Megfőzették ugyanis a kulináris élvezeteket kedvelő költő-tanár egyik kedvenc ételét: a zalai csülkös babos káposztát. Jó étel volt, jó időben, jó társaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!