Kultúra

2014.06.26. 18:45

Szombathely és a KLIK támogatná a diákok élményszerű ismeretekhez való jutását

Szombathely - A diákok tömegével mennének múzeumi foglalkozásokra, ha támogatott program lenne, derül ki a szombathelyi tankerületben végzett igényfelmérésből.

Merklin Tímea

- A 18 ezer jelentkezés nem ennyi gyereket, hanem ennyi diákjegyet jelent, mert vannak iskolák, ahol hatalkalmas sorozatokat kérnek. De a szám ezzel együtt is óriási – tudtuk meg Szabó Gábortól, a felmérést végző Klebelsberg Intézményfenntartó Központ projektreferensétől, aki a múzeumpedagógiai területért is felelős. – A kérdést úgy tettük fel, hogy igényelnék-e, ha a program támogatott volna, erre jelentkeztek ilyen sokan. Egy múzeumpedagógiai foglalkozás ára 600 forint, de a diákoknak ez is sok, ráadásul egyes helyekre, például a Pásztor utcai látványtárba külön buszt is kell szervezni, mert helyi járattal nem megközelíthető. De nemcsak a támogatottság lehetősége miatt hatalmas az érdeklődés, hanem mert ez (ahogy a bolyaisok mondják) „iskolán túli iskola", kötelező tanítási napon történik, de az intézmény falain kívül. Előzménye az Ég és föld program, amely nagy sikerrel futott: a szombathelyi tankerületből (ide tartozik Szentpéterfa, Felsőcsatár, Nemeskolta, Vassurány, Söpte is) minden általános iskola eljött a környezetismereti-botanikai és csillagászati foglalkozásokra. A múzeumpedagógiai foglalkozások iránti hallatlan érdeklődést az magyarázza, hogy élményszerű tudást nyújtanak.

- Mennyivel tudja támogatni a város ezt a programot? – kérdeztük Sági Józsefet, a kulturális bizottság elnökét, aki elmondta: a 18 ezres igény kielégítéséhez 5 millió forint kellene, amit fele-fele arányban állna a város és a KLIK. A jelentkezések magas száma 700 csoportot jelent, napi négyet-ötöt, amire nincs felkészülve a múzeum. Négy múzeumpedagógust nem tudnak felvenni, mert az további 10 millió forintba kerülne. Esetleg két szakember felvételéről lehet szó. Nyáron még átgondolják, szeptemberben kerül a közgyűlés elé, hogy lehet megoldani a helyzetet: költségvetés módosításra van szükség, a múzeumban pedig státuszbővítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!