Kultúra

2014.07.30. 05:10

„Karszék ki, ágy be” - reflektorfényes Traviata-próba kedden este az Iseumban

Szombathely - Kedden este még a Savaria Szimfonikus Zenekar nélkül ment föl a színpadra a Traviata társulata: Madaras Gergely vezényletével, egy szál zongoraszóra, Káel Csaba instrukcióival zajlott a próba az Iseumban.

Ölbei Lívia

„Zsuzsi, álljanak át a másodikra, karszék ki, ágy be!", hangzik az utasítás az előadás ügyelőjének, Ostyola Zsuzsának. A rendező és asszisztense mikrofont használ, a bársonyos estében az ég harangja borul ránk - igazi, tágas mennyezet. Negyed tíz, a bársonyos kékség egyre mélyül, mígnem feketébe vált. A reflektorfényesTraviata-próba pedig elérkezik „Flóra partijához". Itt találkozik újra Violetta – ifjabb Dumas-nál a kaméliás hölgy, az operában La Traviata – és Alfred Germont, aki a megváltó szerelem ígéretével toppan be a fölkapott párizsi szépség életébe. A tüdőbetegséggel küzdő kurtizán önfeláldozását ebben a pillanatban még keményszívű visszautasításnak véli a fiatalember, akinek apja fondorlatosan rávette Violettát, hogy szakítson a fiával – elvégre a tisztességes Alfred a társadalmi illem szerint mégiscsak jobbat érdemel egy könnyűvérű, léha nőnél. Szóval ott tartunk, hogy öblös karszék ki, ágy be – a próba folytatódik. Káel Csaba azt mondja, hogy „most van az álarcosbál" - úgyhogy ebben a jelenetben mindenki álarcot visel majd az előadásban.

„Karszék ki, ágy be". Fotó: Ölbei Lívia

Az Iseum homlokzatán ismét fényfestés jelzi a szín- és hangulatváltásokat, az ókori szentély bejárati csarnoka pedig könnyen átváltoztatható elegáns 19. századi palota tánctermévé. (Az építészeti korszakok mindig a múltból merítenek inspirációt. Ebből a szempontból az Iseum pont megfelel egy 19. századi operához.) Csak némi szállongó, áttetsző tüll az oszlopokra – és máris Verdi világában vagyunk. Violettát Pasztircsák Mónika, Alfredot Brickner Szabolcs énekli. Közreműködik a Magyar Állami Operaház énekkara.

Ahogy a próbákon lenni szokott, minden mozdulatot újra és újra el kell ismételni. Hogy mikor kell mindenkinek Violettára nézni; hogy miképpen lehet praktikusan megoldani a színváltást; hogy a vendégsereg kezdje-e a kivonulást – vagy mégis inkább Violetta, akinek nem lesz ideje átöltözni, ha ő hagyja el a színpadot utoljára.

Fényfestés, tüll, álarcosbál – kedden este az Iseumban. Fotó: Ölbei Lívia

Az ég kékje egyre sűrűbb, alig vehető ki a szemközti zsinagóga sziluettje. A Szimfónia kávézó teraszán még halk duruzsolással örül a közönség a nyárnak. Káel Csaba azt mondja, mára ennyi. A próba szerdán délelőtt a Bartók Teremben folytatódik – aztán este már a szimfonikusok is elfoglalják helyüket a Traviata játékterében. Egy párizsi kurtizán Isis szentélyében – amely két estére klasszikus palotává változik. Premier augusztus elsején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!