Kultúra

2014.07.06. 05:45

„Nem tudom, hányszor volt a feleségem, a szeretőm”

Kőszeg - Molnár Piroska Bukarestből, Jordán Tamás a pesti Pride-ról érkezett szombaton este a Kőszegi Várszínházba a Tisztelt hazudozó!-val: a vitriolos G. B. Shaw és Stella Campbell különös levélregényével. Az írónak igaza van: jobb a „két sztáros” előadás, mint az „egy sztáros”. Higgins nélkül nincs Eliza, és Eliza nélkül nincs Higgins.

Ölbei Lívia

A Jurisics-vár belső udvarán a bemutatóhoz közeledik a várszínházi saját bemutató: már áll a Vízkereszt, vagy bánom is én díszlete, a színészek jelmezt viselnek. De ezen a szombat estén még nem ők a főszereplők: megtelik a lovagterem a budapesti Rózsavölgyi Szalon vendégjátékára, amely két igazi nagyvadat hoz össze újra a színpadon, Molnár Piroskát és Jordán Tamást.  Mindketten híresek a munkabírásukról is. Molnár Piroska ezúttal Bukarestből érkezik Kőszegre (ahol évekig a nyári várszínházi bemutatók elmaradhatatlan szereplője volt, és reméljük, lesz is még): Pócza Zoltán, a várszínház igazgatója ment érte autóval Bécsbe. Molnár Piroskát Szász János fesztiválnagydíjas filmjének bemutatója szólította a román fővárosba; amint az köztudott, ő játssza az ikrek nagyanyját A nagy füzetben, amely Kristóf Ágota azonos című (kőszegi) regényéből készült. A kőszegi vendégjáték után azonnal indul vissza Budapestre: vasárnap reggel Munkaügyek-forgatáson kell helytállnia. De Jordán Tamásnak sincs kevesebb elfoglaltsága. Kőszegre a Budapest Pride-ról érkezik (mi sem természetesebb, mint hogy ott volt: a szóértés és a tolerancia híve), vasárnap Szombathelyen lesz föllépése. Közben meg csinálnak egy csodás estét a lovagteremben, telt ház előtt.

Fotó: Kőszegi Várszínház

A Tisztelt hazudozó!-t mindig is színházi nagyvadak játszották, a legismertebb páros talán Tolnay Klári és Mensáros László. A levelekből szerkesztett darab akkor még Kedves hazug címmel ment, a Rózsavölgyi Szalon előadása viszont vadonatúj Nádasdy Ádám-fordítás alapján készült, Valló Péter rendezésében. Sőt: csapatmunka révén belekerült két olyan jelenet is, amely az eredeti szövegben (G. B. Shaw és Stella Campbell levelezését Jerome Kilty dolgozta föl színpadi játéknak) nincs benne. A „szóhálószövő" (a fordulat Nádasdy Ádám leleménye) sikeres drámaíró negyven éven át, 1899-től 1939-ig levelezett a gyönyörű és tehetséges színésznővel, Stella Campbell volt a legelső Eliza, ő játszotta a „szép arcú tramplit" a Pygmalion ősbemutatóján; pont 100 éve, 1914-ben (még a szarajevói merénylet előtt). (A színésznő negyvenkilenc éves volt ekkor, és fantasztikus sikert aratott!) És mert a Pygmalion többször szóba kerül ebben a fanyar, szemérmesen szókimondó, szellemes (de hát G. B. Shaw leveleiről van szó!), karcos, titokban érzelmes-fájdalmas, boldog-szomorú előadásban, Jordán Tamásék úgy gondolták, Elizának és Higgins professzornak meg is kell jelennie a színpadon. Jó, hogy megjelennek. Egy kis próbajelenet, egy kis bemutató-részlet. Jordán Tamás előbb rendezőt játszik, Molnár Piroska adja a színésznőt. Gyanúsan életteli, virgonc és (ön)ironikus jelenetek ezek. Ők ketten nagyon értik egymást. Jordán Tamás azt mondja, épp nemrég állapították meg, hogy képtelenség lenne összeszámolni, hányszor voltak már szeretők, házastársak a színpadon. A kulcs Kaposvár, de nem csak az. Nemrég a Macskajátékban is játszottak együtt, az Örkény Színházban. Most meg itt van a Tisztelt hazudozó!, a Rózsavölgyi Szalon által fölkínált jutalomjáték, amely két különleges ember különleges kapcsolata mögé a történelem nagy színpadát is odavetíti. Szó szerint: a hatalmas kivetítőn a háttérben képek peregnek. Különben díszlet nincs is. Minek. Három szék, két kis asztal – és főleg két nagy színész.

Aki a szombat esti kőszegi vendégjátékról lemaradt, sajnálhatja. De nagyon búsulni nincs ok: a Tisztelt hazudozó!-t a kőszínházi évadban a Weöres Sándor Színház is műsorra tűzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!