Kultúra

2014.08.27. 17:20

Eszter történelmet ír

Kőszeg - Igazi különlegességgel búcsúzik a nyári szezontól a Kőszegi Várszínház: az Ostrom Opera a fikciónak és a valóságnak szervez randevút a Jurisics-vár színpadán. Ősbemutató pénteken 20.30-kor, másnap is lesz előadás.

Ölbei Lívia

Mire nem jók a hangulatos kőszegi kiskocsmák: Szilágyi Miklós (zeneszerző) és Horváth György Tibor (író) egy vendéglő asztalánál jutottak arra az elhatározásra, hogy nincs apelláta: meg kell írniuk a kőszegi vár török ostromának történetét de nem ám akárhogyan: operába foglalva a történelmi eseményeket, áldozva a fikció szépen földíszített oltárán, azaz a képzelet jótékony segítségével pótolva ki a hiányzó tényeket. És így is lett.

Az opera története tehát az 1532-es kőszegi ostrom történetének máig homályban maradt részletére ad fikciós magyarázatot: Jurisics Miklós kapitány vezetésével védik Kőszeg városát és várát a török ellen. Az utolsó augusztus 29-én esedékes roham alkalmával már bejutottak a janicsárok a várba, sőt a zászlóikat is kitűzték, a védők mégis visszaverték őket. A legenda szerint Szent Márton lovas alakja segítette őket

A titokzatos Eszter szerepében Ducza Nóra lép színre az Ostrom Opera péntek esti ősbemutatóján (Fotó: Kőszegi Várszínház)

De lehet, hogy másképpen történt. Mondjuk így: A török főparancsnokság tanácskozást tart a sikertelen csata után. A vezérek sokallják a veszteségeket, és tartanak a beköszöntő hideg őszi időktől. Félnek, hogy ha a következő roham sikertelen lesz, vesztesként kell elvonulniuk. Ibrahim nagyvezír fáradtan megy sátrába, kedvenc háremhölgyéhez, a magyar Eszterhez, akibe szerelmes, de az nem viszonozza érzelmeit. Eszter csak rabja, de nem szeretője a férfinak. A lány kérleli őt, hogy egyezzenek ki Jurisics kapitánnyal a vár névleges birtokbavételéről, és vonuljanak el békében. Felajánlja Ibrahimnak, ha teljesíti a kérését, ő a szívét adja cserébe. Ibrahim elfogadja Eszter ajánlatát, és sátrába hívatja Jurisics kapitányt. A védők a halottaikat temetik. Gyászmisét tartanak, és a halálra készülnek. Jurisics kapitány megérkezik Ibrahim vezír sátrába, ahol Eszterrel találkozik. Meglepi, hogy a lány magyar, és haragszik, amiért a török oldalára állt. A lány elmeséli történetét, és felfedi titkát: ő volt Jurisics kapitány gyermekkori játszótársa, első szerelme. Rábeszéli a férfit a törökkel való kiegyezésre. Ibrahim és Jurisics megegyeznek a csata befejezéséről. A török ünnepélyesen felvonul a vár előtt, négy janicsár kitűzi a vár fokára a török zászlókat, majd a hatalmas sereg méltóságteljesen megfordul, és lassú menetben elvonul. Távozásukat a kőszegi harangok zúgása kíséri...

Jurisics Miklós szerepében Kőrösi Andrást, Ibrahim nagyvezír szerepében Tóbisz Tituszt láthatja a közönség, Eszter szerepében Ducza Nóra lép színre. Közreműködik az Ostrom Fúvószenekar és Énekkar, vezényel: Szilágyi Miklós, díszlet: Znamenák István, jelmez: Cselényi Nóra, rendező: Znamenák István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!