Kultúra

2015.05.17. 14:13

Őrségi kerámiák Katalóniában? - Ifj. Albert Attila messzire vitte jó hírünket

Magyarszombatfa, La Galera - Ifj. Albert Attila magyarszombatfai fazekas, népi iparművész is kiállította kerámiáit a katalóniai La Galerában május elején megrendezett fazekas napokon, ahol Magyarország volt a díszvendég.

Nagy Ildikó

Magyarország barcelonai főkonzulátusáról érkezett a felkérés a Hagyományok Házába, hogy ajánljanak olyan fazekasokat, akik méltó módon reprezentálhatják a magyar fazekas hagyományokat a  katalóniai kisváros, La Galera négynapos kiállításán. A Hagyományok Háza munkatársai hat különböző tájegység egy-egy mesterét- abonyi, alsópáhoki, békéscsabai, bodonyi és mezőkövesdi kollégái mellett ifj. Albert Attila magyarszombatfai fazekast népi iparművészt kérték fel a részvételre.

A gerencsérek falujaként emlegetett Magyarszombatfa polgármestereként is ismert őrségi mester örömmel vállalta a katalóniai kalandot, még úgy is, hogy a kerámiák kétezer kilométeres "utaztatását" nem volt könnyű megoldani.

– Szerencsére több helyről is kaptunk segítséget, amit ezúton is köszönünk. A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója, dr. Mezőszentgyörgyi Dávid rendelkezésünkre bocsátott egy kisbuszt sofőrrel, mi két személyautóval „kísértük" a négymillió forint értékű árut szállító járművet – idézi fel a kétnapos utazást ifj. Albert Attila.

A csoportképen jobbról a harmadik ifj. Albert Attila

– V. Németh Zsolt államtitkár révén a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya 1,3 millió forinttal támogatta a részvételt, ebből fizettük a két személyautó üzemanyagköltségét, az autópályadíjakat és a szállásköltséget. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke pedig saját keretéből 100 ezer forintot ajánlott fel – jegyzi meg ifj. Albert Attila. Hozzáteszi: Kovács Barnabás barcelonai főkonzulnak is sokat köszönhetnek a magyar fazekasok, ő a magyar résztvevőket bemutató, spanyol és katalán nyelvű szórólapokkal járult hozzá a magyar szereplés sikeréhez.

A népi fazekasság központjának számító, 900 fős katalóniai kisváros, La Galera 22. alkalommal megrendezett  nemzetközi fazekas kiállításán egy központi helyen felállított sátorban kaptak helyet a magyar fazekasok. A négy nap alatt csaknem 45 ezer látogató csodálta meg termékeiket.

– Meglepődve tapasztaltam a katalóniai és az őrségi fazekasság közötti hasonlóságokat. Például az ottani mesterek is balos korongot használnak, olyat, amilyet Magyarországon csak az őrségi fazekasok – meséli ifj. Albert Attila.

– A formavilágban is sok a hasonlóság, különbség legfeljebb a színekben fedezhető fel: míg mi az Őrségben elsősorban a zöld és barna földszíneket használjuk, ők az élénkebb tónusokat kedvelik.

És hogy lesz-e folytatása a katalóniai kalandnak? Ifj.Albert Attila szerint egészen biztosan. Már csak azért is, mert a hatalmas közönségsiker miatt jövőre is „bérelt" helyük lesz a magyaroknak a kiállításon, másrészt elképzelhető, hogy La Galera és Magyarszombatfa testvértelepülési szerződést köt. Erre a Katalóniában a közeljövőben esedékes helyhatósági választások után térnek vissza a települések vezetői. Ifj. Albert Attila mindenesetre elképzelhetőnek tartja, hogy jövőre már katalán fazekasok is pörgetik a balos korongot a magyarszombatfai fazekas napokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!