Kultúra

2016.11.26. 15:48

25 éves jubileumi ünnepség a Karitásznál

Szombathely - 25 éve alakult újjá a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A jubileum alkalmából a Jézus Szíve Plébánián Veres András püspök és Császár István egyházmegyei kormányzó celebrált misét, majd átadták a kitüntetéseket.

Vadas Krisztina

Kettős jubileumát ünnepli idén a magyar karitász: 85 éve, 1931-ben alapította meg a katolikus egyház Magyarországon hivatalos segélyszervezetét. A kommunista hatalom aztán megszüntette, majd 1991-ben, 25 éve újjáalakult a szervezet, ekkor jött létre a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászt is. Jelenleg 88 plébánián, csaknem nyolcszáz önkéntessel működik a hazai szervezet.

A különleges jubileum alkalmából Tuczainé Régvári Marietta, szombathelyi vezető mesélt az elmúlt évekről, a legemlékezetesebb pillanatokról.

- Évről évre itt (Jézus Szíve Plébánia), vagy a Szent Márton Plébánián szoktunk találkozni, hogy átgondoljuk az elmúlt évet, hálát adunk és feltöltekezünk a következő évre. Ez az ünnepség azért is különleges, mert lezárjuk a 25. jubileumot. Ezt az évet arra szántuk, hogy külön-külön a plébániai karitász csoportok is megújuljanak, felelevenítjük azokat az eseményeket, amelyekre jó visszagondolni, valamint azokat a tragédiákat, ahol ott kellett lennünk. Például a kárpátaljai árvízkatasztrófa, a vörösisza-katasztrófa. Hálát adunk azét, hogy a szombathelyi egyházmegye plébániáin sok olyan önkéntes van, aki, ha baj van, azonnal elkezd gyűjteni és segíteni. Az egyik legnagyobb öröm, hogy az elmúlt 25 évben összetartó és aktív csoport alakult ki Vas és Zala megyében – fejtette ki a vezető. - Szeretném, ha 25 év után a csoportok kicsit megújulnának. Az elmúlt években óriási tudást és tapasztalatot halmoztak fel a tagok, ezt át kell adni a fiataloknak.

Veres András ünnepi homíliáján arról beszélt, hogy a szeretetet meg kell osztani. Ebben a szellemben dolgozik Dr. Tóth Zoltánné Dr. Horváth Éva 25 éve a karitászban.  Áldozatos munkájáért kitüntetést vehetett át a jubileumi díjátadón.

- Csodálatos érzés itt dolgozni, örömet ad a munka – mondta az elismerés átvétele után. - Az elmúlt 25 évben megtapasztaltan, hogy Krisztus stílusában kell élni: mindig mindent oda kell adni, nem szabad szűkmarkúan adakozni. Nagyon fontos ebben a munkában, hogy ráhagyatkozzunk az Úrra. A karitatív tevékenységnek csak egy része a szociális munka, itt nem csak materiális javakat osztunk meg, a lelki ínséget is kielégítjük. A személyes kontaktus nagyon fontos. A legjobb, hogy nem a magunk, hanem az Úr szeretetét osztjuk, és ez soha nem fogy ki – mondta.

Az ünnepség után fogadáson látták vendégül a karitász tagjait és a vendégeket, ahol további tapasztalatokat cseréltek, nosztalgiáztak és a jövőről beszélgettek.

 

Kitüntetettek:

 

Caritas Hungarica-díj

Tóth Henriette

Geosits Antalné

Varga Imréné

Galambos Borbála

 

Plébániai karitász önkéntesek

Csire Zsuzsanna

Papp Ferencné

Deme Judit

Gaál Dénesné

Dr. Tóth Zoltánné dr. Horváth Éva

Udvardi Zsuzsanna

Dovánszky Gyula

Szamosvári Olivérné

Dr. Szabó Ilona

Horváth Gáborné

 

Nardai Gyermektábor önkéntesek

Molnár Dániel

Rába Káronyné

Rába Károly

Szabó Ildikó

Sárffy Katalin

Geröly Mária

Schveiger Józsefné

Tóth Zsuzsanna

Bosits Emilné

Horváth Józsefné

Csercsics Aladárné

Seper Péterné

Tér Lászlóné

Somogyi Károlyné

 

Karitász-támogató vállalkozók

Soproni Zoltán

Leopold Ferenc

Pajor Attila

Takács Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!